Nearly there 1/ take 2

Nearly there 1/ take 2

Datum
22 feb t/m 24 mrt 2019
Soort
Expo

Installatie van Heleen Simons (Deventer/ Wesepe) – video, tekeningen en prints

‘ Nearly there 1/ take 2’ is het vervolg op de tentoonstelling Nearly there.
De video Nearly there komt voort uit de gedachte dat volwassen mensen zich louter laten drijven door de westerse vooruitgangsgedachte en dat dat dwalen, dolen, spelen niet meer tot de ‘ tools’ behoren om onze maatschappij te doorgronden en juist op een andere wijze te kunnen zien.
De toren van babel gaat over hoogmoed die ten val komt. Wij kunnen een voorbeeld nemen aan de wereldbeschouwing en creativiteit van kinderen; die leven gemakkelijker in het hier en nu.

De gespiegelde langwerpige video’s zijn de eerste (verloren gewaande) versies van de nieuwe video met de gelijknamige titel. Er zijn overeenkomsten, maar de uitwerking met andere beelden en het verschil in geluid zorgen voor een andere beleving. De rust van de klankschalen wordt op het einde ruw verstoord door een apocalyptisch visioen waarin de kinderen schuilen, rellen de wereld in vlammen zetten. De muziek in het laatste deel is afkomstig van de Belgische post-metal band Amenra.

De tekeningen uit de serie ‘ Wanderlust’ zijn een ode aan ronddwalen en dolen. Daar waar eerder pen- en potloodtekeningen zeer uitgewerkt en figuratief waren, heerst er nu een hoger abstractieniveau en worden de getekende oppervlaktes gedeeltelijk of soms zelfs helemaal weggeschuurd!
De touwen in het midden refereren aan het krassen, snijden, gummen en het schuren op papier wat ook werkelijk krassen en doorsnijdingen in het papier achterlaat.

Loop rond in ACEC ondergronds in deze waarschuwende installatie; dool, dwaal, verdwaal en loop gelouterd weer de trap op. Het is geen ode aan de apocalypse, maar een aanzet tot bewustwording en verandering met daarbij een prachtige esthetiek.