“abstract” Maand van de Grafiek 2016

“abstract” Maand van de Grafiek 2016

Datum
28 sep t/m 30 okt 2016
Soort
Expo

De “Maand van de Grafiek” is een landelijk grafiek-manifestatie in oktober 2016 met 140 exposities. Het doel van de Maand van de Grafiek is om de grafiek als kunstvorm in al zijn diversiteit een stevige impuls te geven. Gericht op een breed publiek alsook op een professionele groep van liefhebbers/verzamelaars, kunstenaars, galeriehouders en curatoren.

De “Maand van de Grafiek” is een initiatief van het Grafiekplatform VOG en wordt door een werkgroep van de VOG georganiseerd.

Onze info-krant zit bomvol met informatie over het project en is zo net van de drukpers – binnenkort op iedere aangesloten locatie verkrijgbaar.

www.maandvandegrafiek.nl

a b s t r a c t

De expositie “a b s t r a c t “ toont voornamelijk recent werk van zeven grafici. In de zoektocht naar de achterkant van de werkelijkheid heeft iedere exposant zijn eigen weg gevonden. Hun werk bestuderend kunnen we een stuk van deze weg samen afleggen.

Kunstenaars
Cees Andriessen, Apeldoorn (afb.)
Annesas Appel, Haarlem (afb.)
Suzanne Hartmans, Beerta (afb.)
Peter Kalkowsky, Zutphen (afb.)
Carrie Meijer, Amsterdam (afb.)
Rameau, Eindhoven (afb.)
Lia Stouten, Bennekom (afb.)

In de “Maand – van – de – Grafiekkrant” verschijnt een interview met Cees Andriessen en Peter Kalkowsky gevoerd door Frans Baake. (bijlage)

Annesas Appel: View on the world map 06 | Realignment -prints 2014 – Alle landen die voorkomen op de wereldkaart zijn van boven naar beneden in plakjes gesneden. Daarna zijn alle stroken op de pagina van boven naar beneden en van rechts naar links steeds onder elkaar geplaatst, vergelijkbaar met een Japans schrift. Het boek begint op de laatste pagina.  Door de landen op deze manier te ordenen ontstaat er per land een eigen ritme, Door de grootte van een land maar ook door de structuren van de vormen van de landen.

Suzanne Hartmans: “In mijn werk vormt het spel met de waarneming en de optische illusie een grote rol. In mijn grafisch werk is daarbij de blinddruktechniek steeds de basis.

De herhaling van de preeg in het witte etspapier en de later aangebrachte collage in een nieuw ritme vormen samen een ingetogen spel van licht en beweging.

Net als in de grafiek ontstaan de reliëfs vanuit het grafisch denken. De optische illusie die bij de blinddrukken al bestond krijgt hier een extra driedimensionale betekenis.

De kijker ontdekt steeds nieuwe wegen in het werk en wordt uitgenodigd om actief te kijken.

Door het subtiele spel van natuurlijke licht-invloeden en het wisselende standpunt van de toeschouwer verandert het werk voortdurend. Vlakken verschijnen en verdwijnen. Kleurreflecties lichten op en doven weer uit. Een ruimte wordt gedefinieerd en weer los gelaten.

Dit oneindige spel van licht en beweging blijft mij fascineren.”

Carrie Meijer toont abstract minimalistische pentekeningen. In de serie die hier in het ACEC te zien is gaat het om strenge ordening en herhaling. Het streven naar de imperfecte perfectie, het werk moet een beetje schuren.

Juul Rameau verwondert zich over de oneindige variaties in de natuur. Zij creëert monumentale structuren van ritmes en patronen, herinneringen aan onherbergzame natuur. waarin zij zich verplaatst als fervent buitensporter. In het ACEC toont zij een haast poëtische serie botanische mosachtige structuren met een wilde naam ‘Woest’.

Lia Stouten: Krantenberichten en rumoer uit de wereld zijn verweven met fragmenten uit de natuur. Met cirkels, streepjes en zigzaglijnen vertel ik mijn verhaal. Ritmes uit de natuur zijn vertaald naar grafiek: golven van de zee, wolkenluchten, patronen in een landschap, sterrenhemel. Het papier bepaalt de maat, terwijl de voorstelling eindeloos zou kunnen doorlopen. Narigheid uit de wereld is voor even opzij gezet, schoonheid voert de boventoon.

Narigheid uit de wereld is voor even opzij gezet, schoonheid voert de boventoon.

CarrieMeijer
Carrie Meijer
  JuulRameau
Juul Rameau
PeterKalkowsky
Peter Kalkowsky
CeesAndriessen
Cees Andriessen
SuzanneHartman
Suzanne Hartmans
 AnnesasAppel
Annesas Appel