Lost Worlds, New Cities,  Jolande Vermeulen, Willem Stolwijk en Susanne Sørensen

Lost Worlds, New Cities, Jolande Vermeulen, Willem Stolwijk en Susanne Sørensen

Datum
23 jan t/m 24 feb 2013
Tijd
13:45 - 15:05
Soort
Expo

De natuur neemt het over, moderne landschappen bouwen zich op, nieuwe woonvormen groeien. Een verdwenen wereld creëert nieuwe plekken, beelden en levensvormen. Strakke gebouwen en constructies in de collages van Jolande Vermeulen. Een spel van lijnen en vlakken brengen je in een futuristische ruimte.
Een groter contrast is niet denkbaar met de weelderige natuur vol details in de schilderijen van Willem Stolwijk die een bijna verloren wereld na de destructie laten zien. De tegengestelde beelden worden samengebracht door de werken van Willem Stolwijk. Hierin komen de organische groeivormen en de strakke constructies bij elkaar.
Willem Stolwijk (Leiden, 1945) haalt zijn inspiratie uit zijn reizen naar Suriname en Thailand. De groeiende natuur is een vervolg op de verwoestende en chaotische wereld in zijn eerdere werk. De natuur neemt het weer over en voelt alsof je een nieuw te ontdekken wereld binnenstapt. De puinhopen van zijn vroegere werken zijn vergaan, overgroeid. Tijd voor nieuwe werelden.


Schilderij: Willem Stolwijk

In de collages van Jolande Vermeulen (Rotterdam, 1956) is duidelijk haar fascinatie voor industriële installaties en architectuur zichtbaar. Haar werken zijn gebaseerd op eigen foto’s. De collages zijn opgebouwd uit plakband, plakplastic en papier. Maar ondanks de strakke vormen zijn ook haar constructies gegroeid. Opgebouwd vanuit het niets. De oorspronkelijke functionele vorm van deze objecten en de esthetiek
komen sterk samen in deze werken. De beelden die zo ontstaan zijn autonoom maar laten wel de heel specifieke en eigen manier zien waarop zij naar het moderne landschap kijkt.

Fotocollage: Jolande Vermeulen

De steden van Susanne Sørensen (Rotterdam, 1983) zijn zowel gemaakt als gegroeid. Ze hebben verwijzingen naar steden uit de oudheid, maar doen tegelijkertijd futuristisch aan. De sculpturen scheppen samen met haar etsen en tekeningen een eigen universum.
In de series Airborne en Invasion vliegen geavanceerde organische constructies over verontruste vestingsteden en landschappen.

Tekening: Susanne Sørensen

www.jolandevermeulen.nl
www.willemstolwijk.nl
www.susannesorensen.nl