Lezing over Non-dualiteit en intimiteit door Rients Ritskes

Datum
22 september 2018
Tijd
15:00 - 17:00
Soort
Events

Op zaterdag 22 september houdt zenmeester Rients Ritskes de vierde lezing uit een reeks lezingen over Non-dualiteit in de praktijk. Dit keer zal hij ingaan op het onderwerp ‘Non-dualiteit en intimiteit’. Toegang is gratis, wel graag aanmelden via www.zen.nl/apeldoorn .

Intimiteit in je leven is in allerlei opzichten voor bijna iedereen een grote uitdaging.  Intimiteit betekent verbonden zijn met de wereld om je heen , je werk en je relaties. Maar hoe ver ga je daar in, hoeveel durf je van jezelf te laten zien en wanneer volg je slechts je veilige patronen . Intimiteit is transparant zijn naar de wereld om je heen.  Dit is een hele uitdaging want het betekent natuurlijk ook dat je goed moet kunnen aanvoelen wat juist is  in het huidige  moment.

Een non-duale kijk op intimiteit werpt een nieuw licht op deze problematiek. Een goede balans vinden tussen wat je laat zien van jezelf en wat  niet, is een absolute kunst.  Het bewustzijn van onze drijfveren en afwegingen speelt hierin natuurlijk een grote rol. In deze lezing zal Rients ingaan op hoe we onze vaardigheid om intieme relaties aan te gaan kunnen vergroten. Ook de rol van spontaniteit en toewijding komen hierbij aan bod.

Wat betekent non-dualiteit?
Non-dualiteit gaat over anders leren denken en daardoor meer eenheid kunnen voelen met je omgeving. Het denken in uitersten en tegenstellingen lijkt steeds meer de norm te worden. Dit geldt heel duidelijk in de politiek, maar ook in ons dagelijkse leven dringt de afgescheidenheid zich vaak aan ons op. Centraal in de lezingen staat de vraag hoe we in deze gespleten wereld toch harmonisch om kunnen gaan met de uitdagingen die op ons afkomen. Hoe we ondanks de hectiek voldoende rust en vertrouwen in onszelf kunnen voelen. En hoe we deze essentiële zaken kunnen delen met vrienden en collega’s. Meer weten over non-dualiteit, betekent meer weten over levenskunst.

Reeks lezingen
Vanwege de grote belangstelling is besloten om dit jaar een reeks van lezingen aan te bieden. Aanleiding is het verschijnen het boek ‘Non-dualiteit in de praktijk. Gesprekken op de grens van het denken’, van Rients Ritskes en Arthur Nieuwendijk.
Dit boek is de weerslag van een aantal gesprekken tussen zenmeester Rients en filosoof Arthur. Ze bieden ons met hun gesprekken dieper inzicht in onszelf en onze drijfveren en bieden daarnaast verrassend praktische handvatten voor het vinden van rust en geluk in het dagelijks leven.