Keti Koti Apeldoorn presenteert van 24 juni t/m 1 juli Keti Koti Festival Apeldoorn.
Op 1 juli 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische
eilanden bij wet werd afgeschaft. In het hele land wordt hier meer aandacht aan besteed tijdens het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ook in Apeldoorn staat men stil bij deze bijzondere gebeurtenis. Lees hier een interview dat initiatiefneemster Nericha Marchena in maart gaf in de Stedendriehoek over de eerste uitgebreide viering van Keti Koti in Apeldoorn.
In de aanloop naar een grote viering van Keti Koti op zaterdag 1 juli in Paleis Het Loo, faciliteert ACEC diverse activiteiten van het initiatief Keti Koti Apeldoorn. Zo kun je van 24 tot en met 30 juni o.a. lezingen bijwonen en een kunstexpositie bezoeken. Lees in onderstaande flyer alles over Keti Koti Festival Apeldoorn, met diverse activiteiten voor jong en oud. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis.
Expositie
Van woensdag 28 juni t/m zondag 2 juli is in het ACEC Café opent een tentoonstelling te zien, samengesteld door de werkgroep Keti Koti Apeldoorn, met werk van acht kunstenaars van Antilliaanse en Surinaamse afkomst. Ook is het werk ‘Verbinding van Curaçao en Suriname’ van Gerda Dapper te zien, winnaar van Van Reekum Publieksprijs 2023 in CODA. Soms gaat het werk dat deze week in ACEC te zien is over het slavernijverleden, maar het kleurige werk toont zeker ook de culturele rijkheid van het heden. Kunst die gezien mag en moet worden. Kom ook langs bij de opening om 19.30u!
Kunstenaars
Gustave Nouel uit Aruba is een Caribische kunstschilder. Hij behoort tot de bekendste kunstenaars uit het Caribisch gebied die in Nederland wonen. In 1992 werden schilderijen van Gustave getoond in het Nederlands Paviljoen van de wereldexpositie in Sevilla, Spanje. Nouel heeft inmiddels deelgenomen aan meer dan 200 exposities in binnen- en buitenland. Sinds 2006 plaatst de Arubaanse Hall of Fame (Paseo Herencia) hem tussen de tien bekendste personen uit de Arubaanse geschiedenis.
De laatste jaren onderzoekt en schildert Gustave Nouel het fenomeen ‘slavernij’, zowel als vrij werk en als onderdeel van zijn tijdloze serie Caribische cultuur. Nouel: “Slavernij is nog steeds een universeel fenomeen waar niemand omheen kan. Ook ons Koninkrijk heeft, met haar koopman/dominee-mentaliteit, meegedaan aan dit historisch onrecht… Men zegt wel dat slavernij op Aruba ‘milder’ was dan op Curaçao of elders, maar mensen tot slaaf maken is op zich onrechtvaardig en verdient aandacht en compensatie, in de ruimste zin van het woord.” (www.gustavenouel.nl)
Leo A.M. Fernandes (Paramaribo, 23 oktober 1943 – Apeldoorn, 22 april 2015) woonde als kind jarenlang op Aruba, alvorens op vijftienjarige leeftijd terug te keren naar Suriname. In 1970 verhuisde hij met zijn vrouw en twee dochters naar Apeldoorn. Hier heeft hij de rest van zijn leven gewoond.
In de jaren zeventig en tachtig was Fernandes actief in de Surinaamse vereniging St. Profosang. Later, in samenwerking met stichting AWA, ook bij het ontmoetingscentrum C.A.S. (Cultureel centrum Antillianen Surinamers). Naast sociaal, was hij ook een creatief man. Zo werd hij onder meer vaak gevraagd om affiches te maken voor diverse activiteiten. Maar ook met roestvrij staal kon hij uit de voeten: van sieraden tot barbecues maakte hij ervan.
Ook begon hij, na een uitdaging van zijn broer, aquarellen te maken. Hiervoor werd hij geïnspireerd door de natuur, maar zeker ook door zijn geliefde Suriname. Veel van deze aquarellen zijn nog altijd te vinden in menig huis van familie en vrienden van Leo.
Ook is het olieverfschilderij ‘Verbinding van Curaçao en Suriname’ van Gerda Dapper te zien, winnaar van Van Reekum Publieksprijs 2023 in CODA.
Dapper wil met haar kunst de veelzijdigheid van Apeldoorn laten zien. “Apeldoorn heeft het imago van een witte stad, maar er wonen hier inmiddels heel wat kleurrijke mensen. Ik zou hen met mijn serie ‘kleurrijke Apeldoorners’, waar ik sinds vorig jaar mee bezig ben, graag een gezicht geven in de publieke ruimten van onze stad.”
Op het schilderij dat in ACEC hangt staat Nericha Marchena afgebeeld, initiatiefneemster van Keti Koti Apeldoorn.