Keti Koti Apeldoorn 2024

Keti Koti Apeldoorn 2024

Datum
5 jun t/m 1 jul 2024
Locatie
Diverse locaties
Soort
Events

Ook in 2024 staat Apeldoorn weer stil bij het Nederlands Slavernijverleden. Om het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op passende wijze af te sluiten, heeft Samenspraak Apeldoorn dit jaar een bijzonder en veelzijdig Keti Koti-programma gerealiseerd.

De hele maand juni kun je op verschillende plaatsen in Apeldoorn lezingen, voorstellingen en samenkomsten bijwonen in het kader van Keti Koti op 1 juli 2024. Op deze dag waarop herdenken we met een bijzonder Keti Koti-evenement de afschaffing van de slavernij.

Agenda

Als onderdeel van de Keti Koti-festiviteiten in Apeldoorn, vinden in het Apeldoorns Centrum Voor Eigentijdse Cultuur twee avonden met lezingen plaats. Beide bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk, aanmelden kan door een mail te sturen naar info@samenspraakapeldoorn.nl.

ACEC Café

19 juni

19.00u – 22.00u

Lezingen en uitwisseling
* Dagmar Oudshoorn (oud-voorzitter van het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden): De weg naar erkenning
Over de lange, moeizame weg naar erkenning, excuses en herstel.
* Madelon Grant (conservator internationale kerken bij Museum Catharijneconvent): Kerk en Slavernij
Over de rol van de kerk tijdens de slavernijperiode, waarbij het Christendom een nieuw licht werpt op een complexe en beladen geschiedenis. Welke argumenten gebruikte men zoal om het geloof te verenigen met de uitbuiting van andere mensen, of zich daar juist tegen te verzetten? Waarom voelden sommige tot slaaf gemaakten zich aangesproken door het christelijk geloof? Hoe verliep de interactie tussen de religies van de tot slaaf gemaakten en het christendom van de Nederlanders? Welke rol speelde de kerken in de afschaffing van slavernij? En hoe kijkt men nu naar dit verleden?

ACEC Café

24 juni

19.00u – 22.00u

Samenspraak i.s.m. Artikel 1: Discriminatie…
Doorwerking van het slavernijverleden?
Inleiding en uitwisseling

Stichting Samenspraak Apeldoorn vervulde een coördinerende rol bij het tot stand komen van het programma. CODA en Paleis Het Loo waren hierin de samenwerkingspartners. ACEC en GIGANT droegen zorg voor een deel van het programma. Kijk op de websites van de betrokken instellingen voor meer informatie over de verschillende programma’s of download hier de folder.

Keti Koti in Apeldoorn