Kantinegesprek #3

Kantinegesprek #3

Datum
15 november 2023
Tijd
19:30 - 23:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Lezing

Het Kantinegesprek #3 van 2023: een avond vol inspiratie en ontmoeting voor wie houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp. Tijdens deze avond krijgen verschillende sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. De onderwerpen zijn zeer divers, maar presenteren altijd een andere manier van kijken naar de buitenruimte!

Op woensdag 15 november aanstaande vindt alweer het derde Kantinegesprek van 2023 plaats. We hebben weer een bijzonder programma in petto. Maak hieronder kennis met alle vijf sprekers van Kantinegesprek #3 van 2023.

Sprekers

Edwin Barendrecht is ontwerper en hovenier en heeft Vlindertuin de Zindering in Tiel ontworpen. Vlindertuin de Zindering is een project dat alles en Iedereen met elkaar verbindt. De tuin is ontstaan vanuit een unieke samenwerking tussen meer dan honderd enthousiaste vrijwilligers van Stichting TielCentrumXL, medewerkers bij de gemeente en bedrijven uit Tiel.

Barendrecht heeft zich al vroeg in het proces aangesloten bij het project om de Vlindertuin te realiseren. Hij heeft in zijn ontwerp voor de tuin de planten zó bij elkaar geplaatst dat er in elk seizoen mooie combinaties en contrasten in vorm en kleur van bladeren en (ook uitgebloeide) bloemen te zien zijn.

Kantinegesprek #3 Sprekers - Edwin Barendrecht

De vraag vanuit Stichting TielCentrumXL was om de beplanting in alle periodes geschikt te laten zijn voor vlinders, bijen en andere insecten. Daarom is alleen met biologisch plantgoed en biologische compost en wormenmest gewerkt. Álles voor de vlinders en de bijen. Edwin heeft deze en enkele andere uitgangspunten fantastisch weten te koppelen aan zijn eigen ontwerpideeën. De prachtige resultaten fotografeert hij met regelmaat en deelt deze op social media.

Kantinegesprek #3 Sprekers - TielCentrumXL
Kantinegesprek #3 Sprekers - Monique Bruins Slot

De internationaal bekende Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys heeft aan het begin gestaan van een stroming in de tuinarchitectuur die heel veel mensen heeft geïnspireerd en nog steeds inspireert.

Waar bestaan haar ontwerpen uit en hoe zijn ze ontstaan? Daarover komt Monique Bruins Slot, coördinator bij de Stichting Tuinen Mien Ruys, vertellen tijdens dit Kantinegesprek.

De Tuinen van Mien Ruys zijn een reeks van 28 stijltuinen van de tuinarchitecte. Ze zijn door haar aangelegd volgens zowel oude als nieuwe tuinideeën en beplant met uitgebalanceerde combinaties van planten. De experimenten van Mien zijn, ook bijna honderd jaar na de aanleg van de Tuinen, nog steeds te zien én nog altijd relevant. Als een soort korte tuinwandeling laat Bruins Slot deze tuinen zien en gaat ze in op Tuinen Mien Ruys: experimenten met planten, materialen en vormgeving.

Kantinegesprek #3 Sprekers - De Tuinen van Mien Ruys

Jaap Smit is dendroloog en sinds 1 maart jl. is hij Groene Curator bij Trompenburg Tuinen & Arboretum. Als curator is Smit verantwoordelijk voor de collectie, de inrichting en het aantrekkelijke beeld van de tuinen. Belangrijk onderdeel van deze taak is het beheer en uitbouwen van de omvangrijke museale collectie die Trompenburg in de afgelopen 200 jaar heeft verzameld.

Naast zijn werk in Trompenburg is Smit ook werkzaam als adviseur Groene Stad binnen zijn eigen bedrijf Plantkundig.

Kantinegesprek #3 Sprekers - Jaap Smit (foto: Sandra Verkic)
Foto: Sandra Verkic

Zo adviseert hij bijvoorbeeld overheden bij (boom)soortkeuze en klimaatadaptatie en begeleidt projecten op dit gebied. In deze hoedanigheid was hij ook betrokken bij de laatste editie van de Floriade. Tot slot is hij ook een actief lid van de Nederlandse Dendrologische Vereniging. Waarom de boom een absolute hoofdrol vervult in het groen dat ons omringt of zou moeten omringen? Smit komt het tijdens het Kantinegesprek vertellen.

Kantinegesprek #3 Sprekers - Casper Conradi

Casper Conradi, wiens achtergrond ligt in Industrial Design Engineering – Architectural Building Component Design Engineering, is één van de Ideeënjagers. Als creatieve denktank doen de Ideeënjagers onderzoek naar de leefomgeving van de toekomst. Zo denken zij na over de ideale woonwijk en zetten daarbij de behoeften van de bewoners centraal. De persoonlijke voorkeuren van verschillende doelgroepen worden op deze manier vertaald naar oplossingen op het gebied van wonen, werken en (groene) voorzieningen.

Op het terrein van de voormalige Suikerfabriek in Groningen experimenteren de Ideeënjagers met deze onderwerpen. Zo wordt er op dit moment een unieke broedplaats met een even uniek tijdelijk park gecreëerd. Als onderdeel van de Ideeënjagers zal Conradi meer vertellen over dit interessante initiatief.

Kantinegesprek #3 Sprekers - De Ideeënjagers
Kantinegesprek #3 Sprekers - Ekelijn Thomas

Ekelijn Thomas is stafadviseur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij geeft tijdens dit Kantinegesprek een opmerkelijk inkijkje in haar recente bevindingen omtrent onze (agrarische) leefomgeving.

Programma Kantinegesprek #3

18.00u Diner (kosten c. €17,50 p.p.)
19.30u Aanvang programma
23.00u Verwacht einde (onder voorbehoud)

Locatie: ACEC Café (Roggestraat 44, 7311CD Apeldoorn)
Toegang: gratis (consumpties voor eigen rekening)

Aanmelden voor het Kantinegesprek is noodzakelijk. Je meldt je aan door een mail te sturen naar kantinegesprek@ontwerpinstituut.nl. Geef hierin gelijk aan of je voorafgaand aan Kantinegesprek #3 ook mee-eet. We zien je graag op woensdag 15 november in ACEC!

Het Kantinegesprek

Het Kantinegesprek: een laagdrempelige en kosteloze avond vol inspiratie en ontmoeting met de gezelligste collega’s uit het groene vakgebied en aanverwante disciplines. Ook ieder ander die houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp is van harte welkom. Tijdens deze avond krijgen vijf sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. We proberen een veelzijdig programma samen te stellen met nieuwe invalshoeken, oude bekenden, nog te ontdekken kennis en bevlogen entertainment. Daaromheen hopen we natuurlijk dat er veel ervaring, inspiratie, gezelligheid en uitwisseling ontstaat! Meer weten? Kijk dan op de website van Het Ontwerpinstituut.

Het Kantinegesprek wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren Schellevis en JUB Holland.

Het Kantinegesprek vindt vier keer per jaar plaats in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur. Op de hoogte blijven van deze en toekomstige edities van het Kantinegesprek? Laat hieronder je gegevens achter en je wordt automatisch toegevoegd aan ons nieuwsbriefbestand.


Coverfoto: Fred Roest (Tweeluik Fotografie & Tekst)