Kantinegesprek #3

Kantinegesprek #3

Datum
14 september 2022
Tijd
19:30 - 23:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Lezing

Het Kantinegesprek: een avond vol inspiratie en ontmoeting voor wie houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp. Tijdens deze avond krijgen vijf sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. De onderwerpen zijn zeer divers, maar presenteren altijd een andere manier van kijken naar de buitenruimte!

Op woensdag 14 september aanstaande vindt alweer het derde Kantinegesprek van 2022 plaats. We hebben weer een bijzonder programma in petto, dit keer over verzamelen en documenteren, regen en water, Nederlandse dromen en een oude laan. Lees hieronder mettertijd alles over de vijf sprekers van Kantinegesprek #3!

Sprekers

Fijn, het regent weer! Hier en daar een klein beetje of juist een grote plens: hoe gaan we om met al dat regenwater? Ivo Tanis, oprichter en eigenaar van Buro Regen&Water in Amsterdam, zal op 14 september zijn verhaal vertellen over het klimaatbestendig (her)inrichten van de bebouwde omgeving en het vergroenen en regenbestendig maken van tuinen.

Als beeldend kunstenaar legt Anne Geene de verborgen schoonheid van planten en dieren vast. Met behulp van fotografie onderzoekt, verzamelt en ordent Geene de wereld om haar heen. De camera legt objectief de materialen vast waarin Geene visuele overeenkomsten, patronen en verschijnselen zoekt. 

Uiteindelijk worden haar bevindingen geanalyseerd en gecatalogiseerd volgens een schijnbare logica. Haar interpretatie van de gegevens is strikt persoonlijk en verwijst naar onze drang om de wereld om ons heen te reguleren en te begrijpen.

Aan de zuidoever van rivier de Oude IJssel in Doetinchem krijgt een uniek project steeds meer vorm. Park of Dutch Dreams is een groot park met een oppervlakte van maar liefst 8.000 m2, dat een kleurrijke, bloeiende en groene belevingsplek moet worden voor de inwoners van Doetinchem. Maar dit park vormt straks ook een trekpleister voor planten- en tuinliefhebbers uit eigen land en daarbuiten. De officiële opening zal dit najaar plaatsvinden.

Nico Wissing, ontwerper en initiatiefnemer van het Park of Dutch Dreams, zal vertellen over de totstandkoming ervan. Op aanraden van tuinarchitect Piet Oudolf deelde Wissing het park op in zes verschillende vlakken. Ieder vlak kent een eigen beplantingsplan, gemaakt door respectievelijk Nico Wissing, Piet Oudolf, Jacqueline van der Kloet, Tom de Witte, Bart Hoes en Climmy Schneider.

Cornelie Wiarda studeerde afgelopen juli cum laude af van Van Hall Larenstein met haar afstudeeropdracht ‘Loop de laan maar in’, een ontwerp voor de slotgracht in Zeist. Het laanlandschap toont de Slotlaan als een langgerekte wandeling waar de klimaatadaptieve, leefbare en sociale stad zich manifesteren kan. “Mijn drijfveer? Oogstrelende, zintuigelijke plekken maken voor mens en dier.”

In dit ontwerp draait het om een stadslandschap waar niet de auto, haar snelheid en de doorvoer van mensen en goederen regeren, maar traagheid, schoonheid, ontmoeting en gezondheid de norm zijn.

De ruimtelijke kwaliteit herstellen, het benadrukken van het perspectief, het koesteren van de Slotlaan als cultuurhistorische drager en het toevoegen van gebruikswaarde, het zijn aspecten die aan de ontwerp-ingrepen ten grondslag hebben gelegen.

Programma 14 september 2022

18.00u Diner (kosten €17,50 p.p., vooraf aanmelden verplicht)
19.30u Aanvang programma
23.00u Verwacht einde (onder voorbehoud)

Locatie: ACEC Café (Roggestraat 44, 7311CD Apeldoorn)
Toegang: gratis (consumpties voor eigen rekening)

Aanmelden voor het Kantinegesprek is noodzakelijk. Stuur hiervoor een mail naar kantinegesprek@ontwerpinstituut.nl. Geef hierin gelijk aan of je voorafgaand aan Kantinegesprek #3 ook mee-eet met het pastabuffet. We zien je graag op woensdag 14 september in ACEC!

Het laatste Kantinegesprek van dit jaar zal plaatsvinden op woensdag 9 november 2022.

Het Kantinegesprek

Het Kantinegesprek: een laagdrempelige en kosteloze avond vol inspiratie en ontmoeting met de gezelligste collega’s uit het groene vakgebied en aanverwante disciplines, evenals eenieder die houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp. Tijdens deze avond krijgen vijf sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. We proberen een veelzijdig programma samen te stellen met nieuwe invalshoeken, oude bekenden, nog te ontdekken kennis en bevlogen entertainment. Daaromheen hopen we natuurlijk dat er veel ervaring, inspiratie, gezelligheid en uitwisseling ontstaat! Meer weten? Kijk dan op de website van Het Ontwerpinstituut.