Kantinegesprek #2 2024

Kantinegesprek #2 2024

Datum
12 juni 2024
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Lezing

Het Kantinegesprek #2 van 2024: een avond vol inspiratie en ontmoeting voor wie houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp. Tijdens deze avond krijgen verschillende sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. De onderwerpen zijn zeer divers, maar presenteren altijd een andere manier van kijken naar de buitenruimte!

Op woensdag 12 juni aanstaande vindt het tweede Kantinegesprek van 2024 plaats. Maak hieronder kennis met de vijf sprekers van Kantinegesprek #2 2024.

Sprekers

Marlonneke Willemsen is een Nederlandse documentairefotograaf. Haar project Invisible Threat maakt de schadelijke effecten van nieuwe tuinplanten op insecten en andere diertjes die in de tuin leven zichtbaar. Verschillende onderzoeken van onder andere Greenpeace en PAN (Pesticide Action Network) hebben aangetoond dat 70-90% van de planten die in tuincentra verkocht worden, één of meer verschillende bestrijdingsmiddelen bevat die ontwikkeld zijn om zo effectief mogelijk insecten te doden. Maar hoe schadelijk zijn deze middelen nu echt in de praktijk? Om dit te onderzoeken kocht Willemsen verschillende tuinplanten en voerde deze aan diverse insecten en slakken. Dit leidde tot een serie mooie, maar ook soms schokkende beelden die het onzichtbare dierenleed in onze tuinen laat zien.

Marlonneke Willemsen
Kantinegesprek #2 - Marlonneke Willemsen Collage6 (c Marlonneke Willemsen)
Collage door Marlonneke Willemsen

Ecologisch hovenier Siegrid Siderius combineert twee disciplines die zich richten op de buitenruimte. SiSi licht is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in licht voor mens, plant en dier. En met SiSi natuur ontwerpt en realiseert zij ecologische interventies, tuinen en landschappen voor maximale biodiversiteit.

Siegrid Siderius

Hebben de teloorgang van biodiversiteit in Nederland – die tot de beroerdste van Europa behoort – en de gevoeligheid van alle levende organismes voor kunstlicht een verband? Nederland is het meest verlichte land op aarde. Kunnen we onze omgang met kunstlicht heroverwegen? Van nature is de bedoeling dat wij ’s nachts slapen. De steeds grootschaliger inzet van elektriciteit heeft de 24-uurseconomie doen opbloeien. Wij hoeven hierdoor geen rekening meer te houden met ons eigen natuurlijke dag- en nachtritme en dat van alle organismen om ons heen. Siderius zal in het Kantinegesprek oplossingen en alternatieven aandragen voor de vermindering van het negatieve effect van kunstlicht.

Biocirculaire materiaalontwerpstudio Omlab is geen doorsnee ontwerpbureau. Omlab is een omdenktank die ontwerpt voor infranatuur en natuurvriendelijk bouwen, zonder een greintje beton. De studio werkt vanuit de werkplaats, waar ontwerpen samenvalt met materiaalontwikkeling en samenwerking. Samen met de industrie onderzoeken zij circulaire toepassingen voor bouw, bodem en biodiversiteit. Omlab ontwikkelt de reststromen (grondstoffen!) van verschillende bedrijven tot printbaar of extrudeerbaar materiaal, of tot voorbeelden die circulaire ambities concreet maken. Het ontwerpbureau kan veel bronnen printbaar of extrudeerbaar maken, van doorgespoeld toiletpapier tot koeienmest. Omlab verkent natuurvriendelijk biologisch afbreekbaar (!) bouw- en inframateriaal. Zonder fossiele grondstoffen, delfstoffen of chemie. Hun starterswoning voor de zwaluw was in 2023 een van de genomineerden voor de Dutch Design Award in de categorie product. Daarnaast heeft Omlab ook verschillende producten bedacht en gemaakt voor (potentieel) gebruik in de buitenruimte. Margreet van Uffelen komt vertellen over missie, visie en de gerealiseerde projecten en producten van Omlab.

Kantinegesprek #2 - Omlab (c HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie)
Omlab – HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie

Taal- en cultuurwetenschapper Annet Breure, gegrepen door de volksverhalen, symboliek en folklore die achter plantennamen schuilgaan, richtte in 2018 Plantenverhalen op. Deze verborgen verhalen tonen de verwevenheid van het leven van de mens met de planten vanuit een cultuurhistorisch perspectief. Breure gebruikt verschillende media om via haar plantenverhalen de relatie met planten te verdiepen en te verbreden: met een podcast, een boek en projecten als Buurtkruid, Historische Heerlijkheden en Flora Fantastica. Hiermee worden verschillende doelgroepen benaderd om actief mee te doen, de planten op een nieuwe manier te leren kennen, zich het erfgoed eigen te maken en zelf (planten)verhalen te delen.
Ook maakt Breure voorstellingen waarin de relatie met de natuur centraal staat en werkt ze regelmatig samen met bibliotheken, musea en andere organisaties in het culturele en natuureducatieveld.

Kantinegesprek #2 - Annet Breure (c Michael Driebeek van der Ven)
Foto Annet Breure door Michael Driebeek van der Ven

Koers is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1918 en inmiddels wordt gerund door de vierde generatie. Koers produceert en levert duurzame en milieuvriendelijke halfverhardingen. Toepassingen: het verbeteren van trage wegen, recreatieve wandel- en fietsroutes, paden in parken en door landschappen en natuurlijk ook voor in de particuliere tuin. Halfverhardingen zijn een duurzame oplossing waar het gaat om het laten infiltreren van hemelwater in de bodem. Maar dat is niet het enige duurzame aspect van Koers. Het bedrijf ontwikkelt de producten in eigen beheer – deels van gerecyclede materialen – met daarbij als hoofdpunten de milieutechnische eigenschappen en een kwalitatief goed en duurzaam product. Tijdens het Kantinegesprek geven twee vertegenwoordigers van de firma een korte introductie over wat koersmix is, hoe je het toepast, de milieuvriendelijke aspecten ervan en de nieuwe koers.shop.

Kantinegesprek #2 - Koers-Schellevis Lisse v3-9 (c Hans Gorter)
Koers-Schellevis Lisse door Hans Gorter

Programma Kantinegesprek #2

18.00u Diner (kosten c. €17,50 p.p.)
19.30u Aanvang programma
23.00u Verwacht einde (onder voorbehoud)

Locatie: ACEC Café (Roggestraat 44, 7311CD Apeldoorn)
Toegang: gratis (consumpties voor eigen rekening)

Aanmelden voor het Kantinegesprek is noodzakelijk. Je meldt je aan door een mail te sturen naar kantinegesprek@ontwerpinstituut.nl. Geef hierin gelijk aan of je voorafgaand aan Kantinegesprek #2 ook mee-eet. We zien je graag op woensdag 12 juni in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur!

Het Kantinegesprek

Het Kantinegesprek: een laagdrempelige en kosteloze avond vol inspiratie en ontmoeting met de gezelligste collega’s uit het groene vakgebied en aanverwante disciplines. Ook ieder ander die houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp is van harte welkom. Tijdens deze avond krijgen vijf sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. We proberen een veelzijdig programma samen te stellen met nieuwe invalshoeken, oude bekenden, nog te ontdekken kennis en bevlogen entertainment. Daaromheen hopen we natuurlijk dat er veel ervaring, inspiratie, gezelligheid en uitwisseling ontstaat! Meer weten? Kijk dan op de website van Het Ontwerpinstituut.

Het Kantinegesprek wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren Schellevis en JUB Holland.

Het Kantinegesprek vindt vier keer per jaar plaats in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur. Op de hoogte blijven van deze en toekomstige edities van het Kantinegesprek? Laat hieronder je gegevens achter en je wordt automatisch toegevoegd aan ons nieuwsbriefbestand.


Coverfoto: Fred Roest (Tweeluik Fotografie & Tekst)