Kantinegesprek

Kantinegesprek

Datum
8 september 2021
Tijd
18:00 - 23:00
Locatie
ACEC
Soort
Events

Na anderhalf jaar van annuleringen en digitale bijeenkomsten vindt er op woensdag 8 september as. eindelijk weer een live Kantinegesprek plaats. Het programma zit, zoals u van ons gewend bent, weer vol groene inspiratie.

Sprekers

Carolien Barkman en Eva Willemsen komen vertellen over Le Petit Pays des Larmes, de tuin die zij samen met Frits Van Loon en Ellert Haitjema realiseerden bij het bekende tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire. Dit jaar was het thema van het festival Biomimicry. Biomimicry gaat over het vertalen van de kennis van de natuur naar innovaties en oplossingen voor problemen. Qua vormgeving en beplanting draait alles in Le Petit Pays des Larmes om de omgang met water .Barkman, Willemsen, Van Loon en Haitjema wonnen met hun tuin de ‘prix Palette et harmonie végétales’, oftewel de prijs voor de beste beplanting.

Niet alleen Het Kantinegesprek zet zich in om inspiratie te zaaien bij iedereen die betrokken is bij ons groene vakgebied, ook spreker Michaël Bakker houdt zich hier fanatiek mee bezig. Hij vult diverse websites met artikelen, films en nieuws over tuinen, tuin- en landschapsontwerpers, planten en projecten in de buitenruimte. Bij ons komt hij vertellen wat hem drijft en welke informatie we bij hem kunnen vinden over die voor ons zo herkenbare Groene Verleiding.

Maarten Ridderbos onderzoekt, inventariseert en analyseert landschappen en schreef een boek over de Transities in het Landschap. In deze dynamische tijd zien we van alles om ons heen in sneltreinvaart veranderen, zo ook (in) onze omgeving. Ridderbos heeft de veranderingen in het landschap bekeken – zoals die zich manifesteren in de stad, de overgang naar buitengebied en het landelijke gebied – en er vervolgens een fascinerend boek over geschreven. Bij Het Kantinegesprek zal hij zijn inzichten met ons delen, ondersteund door krachtig beeldmateriaal en een kleine expositie van zijn fotografie.

Mathijs Dijkstra van LAOS Landschapsarchitecten komt vertellen over het project Park Meerstad aan het Woldmeer in Groningen, dat het bureau samen met kunstenaar Jeroen Doorenweerd heeft ontworpen. Heuvels, plooien en glooiingen, geïnspireerd op golven en duinen, maken Park Meerstad tot een unieke beleving. Een doorwaadbaar land-art kunstwerk en het grootste landkunstproject – maar liefst 10 hectare – in Nederland. De ontwerpmethodiek waarmee de vorm en hoogte van de heuvels zijn bepaald, integreert een bepaalde mate van toeval in het ontwerp. Hierdoor ontstaat er een mate van spanning tussen de logische ordening van het programma en de eigen dynamiek van de landschappelijke setting. Voor dit project ontvingen Doorenweerd en Dijkstra de tweede prijs bij de Groninger Kunst op Straat-verkiezing.

Programma

18.00u Diner

19.30u             Aanvang programma

23.00u             Verwacht einde

Aanmelden voor het Kantinegesprek is noodzakelijk. Stuurt u hiervoor een mail naar info@ontwerpinstituut.nl.

Laat u in uw mail gelijk weten of u voorafgaand aan de bijeenkomst komt dineren? De kosten hiervoor bedragen €17,50 p.p. en ook hiervoor geldt: reserveren is verplicht.

Het Kantinegesprek

Het doel van het Kantinegesprek is om collega’s uit ‘het groen’ en aanverwante disciplines laagdrempelig en kosteloos een avond vol inspiratie en ontmoeting te bieden. We proberen daartoe een zo veelzijdig mogelijk programma samen te stellen met nieuwe invalshoeken, oude bekenden, nog te ontdekken kennis en bevlogen entertainment. Daaromheen hopen we natuurlijk dat er veel ervaring, inspiratie, gezelligheid en uitwisseling ontstaat!

Voor meer informatie over het Kantinegesprek en het Ontwerpinstituut kunt u terecht op www.ontwerpinstituut.nl.