Het leven tussen zwart en wit door fotograaf Jindrich Štreit

Het leven tussen zwart en wit door fotograaf Jindrich Štreit

Datum
25 mei t/m 23 jun 2013
Soort
Expo

Štreit is een klassieke documentaire fotograaf. Zijn vertellende foto’s hebben een sterke emotionele lading. Kenmerkend is zijn directe benadering van de mensen, die zich op zijn foto’s gedragen alsof de fotograaf niet bestaat. In veel van zijn werk kan hij zich meten met Sebastiao Salgado.

De fotograaf reisde zijn hele land – aanvankelijk nog Tsjechoslowakije – af en legde het leven op het platteland en in de zware industrie vast. Ook bezocht hij een aantal buurlanden en Nederland. Na de Fluwelen Revolutie van 1989 trok hij de wijde wereld in. Zie verder bijgevoegde biografie en www.jindrichstreit.czDe nu 66 jarige Štreit fotografeert gewoon door. Daarnaast is hij één van de meest gerenommeerde docenten aan de fotografieopleidingen van de Tsjechische universiteiten. Als curator maakt hij regelmatig tentoonstellingen bij musea en culturele instellingen. In de tentoonstelling in ACEC Gebouw is een uitgebreid oeuvre-overzicht te zien. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Tsjechisch Centrum in Rotterdam.

Apeldoornse Fotobiënnale 2014

De tentoonstelling preludeert op de tweede Apeldoornse Fotobiënnale, die van 5 september tot eind oktober 2014 plaatsvindt. Tsjechië is dan gastland. Curator Pier Pennings confronteert actuele Hollandse en Tsjechische fotografen met elkaar, met een aantal foto’s uit de fotocollectie van Museum CODA als sleutelwerken. Thema is “gearrangeerde fotografie”.

Daarnaast zal er een retrospectief te zien zijn van de Nederlandse kunstenaar-fotograaf Teun Hocks. Eén van de sleutelwerken uit de CODA-collectie is “Saturnus”, één van Hocks’ vroegste werken. Pennings kocht het als interim-curator in 1985 aan voor het museum.

Meer weten over Štreit of de Fotobiënnale?

Bel Pier Pennings, 06 30164259, of mail via pier@art-policy.nl

www.fotobiennale.nl