FOTOGOOT

FOTOGOOT

Datum
31 okt t/m 2 nov 2014
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

fotogoot

Vanuit het centrum via de museumpassage naar de parkeergarage, een confrontatie met de “ander” of “u zelf”

Rechts zie u het ACEC met op de kleine ramen kleine foto’s van “menselijk gedrag”, links op de grote ramen van Coda grote foto’s verbeeldend de consequenties van “het menselijk gedrag”.

Kleine foto’s bij het ACEC, dat kleine past goed in ons gedrag, subtiliteiten, het even je zelf zijn door in je neus te peuteren, even het gevoel hebben dat je alleen acteert in de publieke ruimte. Onopvallend gedrag en zo onopvallend dat men je er niet op attendeert. Toch wordt dat gedrag door de ander waargenomen, sluiks, of met een oplettende blik. Of zoals je op de foto’s ziet: een fotograaf – met zijn loerende blik – heeft dat moment van introvertie van u, vastgelegd, voor de eeuwigheid.

Links, de grote foto’s op de ramen van Coda: Niets subtiels, niets kleintjes, niets onopvallends. Foto’s die ons confronteren met de slechte kanten van ons gedrag, vuilnis, verruwing, verwaarlozing. De boodschap: “Er is geen respect voor de openbare ruimte”.

Loop nu de parkeergarage in, denkend aan de foto’s voelt u zich niet meer alleen. U let op, ziet iemand dat ik in mijn neus peuter?, en dat snoep papiertje: dat komt netjes in de prullenbak.

We leven in een vrij land, we kunnen privé zijn in de publieke ruimte, maar alles wordt waargenomen en vastgelegd. Vastgelegd in de kracht van de beeldtaal