For_Ever? War: Lezing Pier Pennings

For_Ever? War: Lezing Pier Pennings

Datum
24 oktober 2021
Tijd
15:00 - 17:00
Locatie
ACEC
Soort
Events

Samen met Peter Clouth, Dirk Knickhoff en Anke Land maakte kunstenaar Pier Pennings (Axel, 1948) de expositie die momenteel bij ACEC te zien is: For_Ever? War. Op zondag 24 oktober om 15.00u geeft hij een lezing waarin hij de aanleiding voor de tentoonstelling, de drijfveren van de kunstenaars en de werken uitlicht. De lezing is een mondelinge rondgang door de tentoonstelling, waarna er genoeg ruimte is voor vragen en discussie.

Voor de rondgang zelf de werken komen bekijken? Ook dat kan. ACEC opent de deuren al om 12.00u, zodat u op een gemakje een rondje door de expo kunt maken.

Pier Pennings

Pier Pennings (Axel, 1948) werkt als kunstenaar, curator en organisator aan exposities in binnen- en buitenland. Hij studeerde af aan kunstacademie ARTEZ Arnhem. Naast werk voor in musea maakte Pennings ook al meerdere kunstenaarsboeken, onder meer met de dichters Leo Vroman, Gerrit Kouwenaar en Wiel Kusters. Samen met Anke Land richtte hij het kunstenaarsinitiatief pARTytent op. Dat presenteerden ze in een aantal Nederlandse steden en in onder meer Boedapest, Praag, Herceg Novi, Frankfurt, Düsseldorf en Kleef.

Voor For_Ever? War werd Pennings geïnspireerd door de dood van zijn oom Bram, militair bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en Spitfirepiloot voor de RAF. Bram sneuvelde op 28 april 1941, nog maar 24 jaar oud. Over zijn dood werd niet gesproken. Ondertussen liet zijn broer, Pier Pennings Sr., wel een heel archief over zijn jongste broer na. Bram zag het leven als een spel, maar werd door de oorlog weggespeeld. Hij bezorgde zijn oudere broer, die ook zo graag had willen spelen, een schuldgevoel.

Ter nagedachtenis aan zijn oom Bram werkt Pier Pennings aan het lopende project “Uncle Abe’s Spitfire” (2015-).Dit sluit aan op een ander doorlopend project van Pennings, “Populus Playmobil/ Playground for Baby” (2011-). De nieuwste werken uit beide projecten maken deel uit van For_Ever? War in ACEC.

For_Ever? War

De geschiedenis heeft een Januskop, twee identieke gezichten, die in tegengestelde richting de wereld bezien: van verleden naar heden en van heden naar verleden. Na oorlog komt bevrijding, na bevrijding komt oorlog. Een oorlog die wordt gewonnen, wordt altijd ook verloren. De tijd voert keer op keer nieuwe conflicten als klaprooszaadjes met zich mee. Zo’n zaadje heeft een lange adem en ontkiemt pas wanneer bodem en klimaat de juiste verbinding hebben gevonden. Zo houdt de oorlog zichzelf in stand.

Deze gedachtegang inspireerde Peter Clouth, Dirk Knickhoff, Anke Land en Pier Pennings tot het samenstellen van de expositie For_Ever? War. De kunstenaars kennen de verhalen over de oorlog uit eerste hand: hun ouders en grootouders werden nog voor de Eerste Wereldoorlog geboren en hebben de Tweede Wereldoorlog op zeer diverse wijzen moeten doorstaan. Gezamenlijk zochten de kunstenaars daarom in hun werken naar metaforen voor de onstuitbare kiemkracht van de oorlog.

For_Ever? War wordt mede mogelijk gemaakt door