Filosoof Paul van Tongeren verdiept zich in de tentoonstelling For_Ever? War en deelt zijn bevindingen in ACEC.
Paul van Tongeren
Paul van Tongeren (Deventer, 1950) was hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen, Leiden en Leuven. Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceerde meer dan tien populaire boeken over zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche. In 2013 won hij met zijn boek ‘Leven is een kunst’ de Socratesbeker. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. Van Tongeren is daarnaast sinds 2005 lid van het Filosofisch Elftal van Trouw.
Denker des Vaderlands
Momenteel draagt Paul van Tongeren de eretitel Denker des Vaderlands. De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd Nederlands denker. Van Tongeren vervult deze eervolle ambassadeursfunctie van april 2021 tot april 2023.
In zijn lezing op dinsdag 9 november om 20.00u beschouwt Van Tongeren de thema’s en werken in de tentoonstelling vanuit ethisch perspectief. Van tevoren de werken in de expositie alvast bekijken? ACEC opent speciaal voor deze lezing de deuren al om 18.00u. Na de lezing is er ruimte voor discussie, onder leiding van moderator Paul Baard.
For_Ever? War
De geschiedenis heeft een Januskop, twee identieke gezichten, die in tegengestelde richting de wereld bezien: van verleden naar heden en van heden naar verleden. Na oorlog komt bevrijding, na bevrijding komt oorlog. Een oorlog die wordt gewonnen, wordt altijd ook verloren. De tijd voert keer op keer nieuwe conflicten als klaprooszaadjes met zich mee. Zo’n zaadje heeft een lange adem en ontkiemt pas wanneer bodem en klimaat de juiste verbinding hebben gevonden. Zo houdt de oorlog zichzelf in stand.
Deze gedachtegang inspireerde Peter Clouth, Dirk Knickhoff, Anke Land en Pier Pennings tot het samenstellen van de expositie For_Ever? War. De kunstenaars kennen de verhalen over de oorlog uit eerste hand: hun ouders en grootouders werden nog voor de Eerste Wereldoorlog geboren en hebben de Tweede Wereldoorlog op zeer diverse wijzen moeten doorstaan. Gezamenlijk zochten de kunstenaars daarom in hun werken naar metaforen voor de onstuitbare kiemkracht van de oorlog.
For_Ever? War wordt mede mogelijk gemaakt door