Expositie Leon van Bon

Expositie Leon van Bon

Datum
1 apr t/m 28 mei 2016
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

Ter gelegenheid van de start van de Ronde van Italië in Apeldoorn, De Grande Partenza, heeft het Cultuurkwartier een grote buitenexpositie over wielrennen opgezet. Het Cultuurkwartier is het samenwerkingsverband van CODA, Gigant, Markant en ACEC.
Hiervoor hebben wij de oud prof wielrenner Leon van Bon gevraagd, die na zijn carrière op de fiets. een nieuwe weg is ingeslagen, die van fotograaf.
Leon van Bon heeft als beroepswielrenner een imposante carrière achter de rug. Om te beginnen heeft hij twee Tour etappes gewonnen en een zilveren medaille op de olympische spelen. Ook is hij twee keer Nederlands kampioen geweest. Daarnaast won hij etappes in de Ronde van Spanje, Duitsland, Zwitserland, Japan, Korea, Thailand, Won de Ronde van Nederland, de wereldbekerwedstrijd in Hamburg en was de laatste Nederlandse medaillewinnaar bij de wereldkampioenschappen Profs op de weg.
Na zijn wielercarrière is hij beroepsfotograaf geworden. Zijn onderwerp is wielrennen in de breedste zin van het woord. Hij fotografeert bij grote koersen, maar de fiets in al haar facetten is ook een geliefd onderwerp van hem. Zo publiceert hij met regelmaat in het blad Fiets. Voor de Giro in Gelderland is Leon huisfotograaf. Hij zal van het gehele evenement in Gelderland foto’s maken.
Hij heeft van ons de opdracht gekregen om op buitenzijde van de gebouwen van Gigant, Markant, CODA en ACEC grote foto’s van zijn hand te plaatsen. Hiermee willen wij vanuit de cultuur ook het belang van de komst van de Ronde Italië naar Apeldoorn onderstrepen, maar ook de culturele betekenis van het fietsen en het wielrennen voor Apeldoorn. Er is immers nauwelijks een belangrijker product denkbaar dan de fiets waarin de Nederlandse identiteit schuil gaat.
De opening van de tentoonstelling zal plaats vinden op vrijdag 1 april om 19.00 uur in het ACEC. De opening zal worden verricht door Detlev Cziezzo de wethouder Cultuur van Apeldoorn
De tentoonstelling zal eindigen op 21 mei de laatste dag van de Giro.
Voor meer informatie:
http://leonvanbonphotography.com/

Giro-renner