Expositie Citroën Spirituel – De geest van Citroën

Expositie Citroën Spirituel – De geest van Citroën

Datum
16 jul t/m 7 aug 2011
Tijd
16:00 - 18:00
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

De expositie ‘Citroën Spirituel – de geest van Citroën’ van de Apeldoornse kunstenaar-fotograaf Pier Pennings en de Amersfoortse cartoonist-stedenbouwkundige Peter Smit.

Smit stelt de perceptie van de kijker op de proef. In tien stappen laat hij bijvoorbeeld een Citroën C3 en een piano samensmelten tot een prehistorische hagedis. Pennings gaf allerlei schaalmodellen van Citroen een nieuwe gedaante. Ook transformeerde hij een Citroën Xantia in een schemerlamp op wielen. De Xantia wordt gedurende de tentoonstelling samen met een oude Traction Avant in het ACEC gebouw getoond.

Tijdens de opening geeft Pennings een toelichting op de expositie, waarin de transformatie van auto’s centraal staat.

Ter afsluiting nodigt Citroëndealer Jan Coolen op zondag 7 augustus om 16.00 uur al zijn klanten uit voor een borrel. Daarbij zijn ook niet-klanten welkom wanneer ze een voorwerp meebrengen dat direct met Citroën te maken heeft. Voor allen ligt een consumptiebon klaar.

Pennings werd als autonoom kunstenaar opgeleid aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en Smit als stedenbouwkundig ontwerper aan de Akademie voor Bouwkunst in Amsterdam. Samen maken ze al jaren met gemeenten, woningcorporaties en bewoners creatieve en grensverleggende plannen voor wijk- en dorpsontwikkeling. Dit is hun eerste gezamenlijke optreden als kunstzinnig blikverruimer.

De samenwerking met Jan Coolen ontstond toen Pennings in opdracht van de gemeente Apeldoorn de Ondernemersvereniging Bedrijvenpark Apeldoorn Noord (OBAN) ondersteunde bij de realisering van een kunstwerk in de openbare ruimte.