Borrowed Spaces – In Situ: Ienke Kastelein

Borrowed Spaces – In Situ: Ienke Kastelein

Datum
9 jul t/m 28 aug 2022
Locatie
ACEC Ondergronds
Soort
Expo

Expositie Borrowed Spaces – In Situ met Ienke Kastelein, van 9 juli t/m 28 augustus 2022 in ACEC.

Ienke Kastelein is dit kalenderjaar alweer de vijfde deelnemer aan residency-project Borrowed Spaces, een initiatief van kunstenaar Ronald de Ceuster. Onder de noemer ‘in situ’ (ter plekke) maakte elke kunstenaar een maand lang werk op locatie in Murganheira, Portugal. In ACEC Ondergronds delen zij hun ervaring aldaar, in de ruimte die exact dezelfde afmetingen heeft als het Portugese schuurtje.

“A path is made by walking” – Biografie Ienke Kastelein

Ienke Kastelein is een interdisciplinair kunstenaar met een achtergrond in de beeldende kunst. In haar projecten, performances en wandelingen zoekt zij naar een zintuiglijke manier om de wereld te (ver)kennen. Het publiek is daarbij tegelijk deelnemer en toeschouwer. Haar gehele oeuvre staat in het teken van het onderzoeken, het reflecteren op en het aanwezig zijn.

Ienke Kastelein studeerde Kunstgeschiedenis en Fotografie. Zij woont en werkt in Utrecht. Zij beweegt zich met haar werk (inter)nationaal van Athene tot Straatsburg en van Nederland tot New York.

Eerder nam Ienke Kastelein deel aan New Habits (Casco), Unnoticed Art Festival, Art in Odd Places (New York), Unmaking the Netherlands, Made of Walking, Hacking Habitat, Ongetemd (Museum IJsselstein), ReNature (Den Bosch) en Botanische Revolutie (Centraal Museum). In 2019 deed ze mee aan Making Futures van Raumlabor (Berlijn). Zij was gastdocent bij onder meer Academie Minerva (Groningen), Master Corporeal Artez (Zwolle) en Master Scenografie HKU (Utrecht).

Afdalen in een benedenwereld – Borrowed Spaces in Apeldoorn

Kastelein vertelt: “Voor mijn residency in Murganheira nam ik als leidraad enkele dichtregels van Alberto Caeiro. “Rather the flight of the bird passing and leaving no trace / Then creatures passing, leaving tracks on the ground …..What’s past is nothing and remembering is not seeing / Fly, bird, fly away; teach me to disappear.”

Hoe kun je een ruimte belichamen of meenemen? Waar huist een ruimte die je hebt betreden in jou, waar wordt de ruimte taal, herinnering? Waar zijn de sporen als je ze niet ziet? Dit zijn vragen die open blijven en als libelles in de lucht zweven. Radical Mapping noem ik de methode die ik gebruik: handelen, ervaren, herhalen, bewegen, lopen, verinnerlijken, herinneren.

Net als ik in Murganheira deed, wil ik bij ACEC Ondergronds helemaal ‘in situ’ werken. Volgens overeenkomstige uitgangspunten en met een vergelijkbare methode.

Waar huist het gebouwtje uit Murganheira nu, behalve in Portugal? Welke gedaante kan dit gebouwtje het elders aannemen? Wat kan ik er van meenemen naar het koude souterrain van ACEC? Opnieuw de ruimte belichamen, zintuiglijk denken; naar de ruimte afdalen, zoals ik in Portugal het paadje naar beneden liep. Erin rondlopen, zitten liggen hangen staan.

In veel opzichten is ACEC Ondergronds het tegendeel van Murganheira. In Portugal keek ik van binnen naar buiten en van buiten naar binnen, de camera obscura in. De ruimte rond het gebouwtje maakte deel uit van het onderzoek. In Apeldoorn is het een ruimte waar je weliswaar in en uit kunt, maar niet omheen.

Het latente virtuele beeld is een beeld dat er is, maar niet kan blijven. Een foto die na het ontwikkelbad niet gefixeerd is, verdwijnt in het licht en wordt zwart. In een zwart gat kan alles alleen verdwijnen.

In Portugal schreef ik onder andere een score voor de performance “Hier Hear Here Disappear”. Deze performance heb ik met Frans van Lent uitgevoerd: hij in Blanca (Spanje), tijdens zijn residency daar, en ik in Portugal. Terugdenkend schreef ik: Kijken houdt je bij de verschijning van de dingen in de wereld. Bij het horen met gesloten ogen dringt de wereld door in mijn binnenste. Met mijn aandacht bij mijn huid maak ik contact met de grond onder mijn voeten en de kou op mijn gezicht. Disappear: met gesloten ogen en een open geest voel ik mij deel van een heelal. Hier kan overal zijn. En wij gaan voorbij.”

Meer blogs vanuit Portugal vind je op de website van het project Borrowed Spaces.

Expositie Borrowed Spaces – In Situ in ACEC Ondergronds

De expositie Borrowed Spaces – In Situ: Ienke Kastelein is tussen 9 juli en 28 augustus 2022 elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 12.00u tot 17.00u. Naast Borrowed Spaces in Ondergronds, dé plek voor experiment en verbeelding, is er in dezelfde periode in het Café en de Salon Hoe = Het Nu 2022 te zien. Deze expositie toont recent werk van maar liefst 80 kunstenaars uit Gelderland en Overijssel.