De Stand van Nederland, Eric Martin

De Stand van Nederland, Eric Martin

Datum
23 jan t/m 24 feb 2013
Tijd
12:00 - 17:30
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

De Nederlander. Klaagt over files, maar is trots op zijn filerecord. Zeurt als het regent, maar stapt op zondagmiddag in uniseks-regenpak op de fiets voor een route langs fietsknooppunten.


Dit project gaat over Nederland. Het land waarvan de inwoners vinden dat iedereen zijn ‘eigen ding’ mag doen. Maar niet te luid, het liefst gewoon zachtjes. Het land waarin, volgens onofficiële tellingen, een miljoen verkeersborden aangeven wat moet, maar vooral wat níet mag op snelwegen, landweggetjes en fietspaden. Het land waarin nauwelijks nog ongerepte natuur te vinden is – of toch? Waar zijn de weilanden, oevers, bossen, de plekken die de wandelende Nederlander nog niet heeft platgewalst?

Ik bezoek de plekken waar ‘typisch Nederland’ zich manifesteert. De Libelle Zomerweek, de camping, Koninginnedag, de vereniging, het platteland. Een tijdsdocument, waarin ik de balans opmaak. Ik vertel in beeld hoe Nederland er, anno 2012, bijligt. Ik registreer, in andere woorden, ‘De stand van Nederland’.

Eric Martin (Delft, 1978)
Op reis in Oost-Europa begon Eric Martin in 2005 te fotograferen, toen nog met zijn Ricoh uit 1972.
Een jaar later vertrok Eric naar Londen, waar hij een jaar lang ‘the rich and famous’ fotografeerde. Zijn foto’s verschenen wereldwijd, in Engeland in onder meer The Guardian, The Sun en the Evening Standard.
Terug in Nederland begon hij aan de Fotovakschool in Amsterdam en later aan de Fotoacademie, waar hij les kreeg van namen als Menno Kok en Judith Jockel. Sinds 2008 is hij werkzaam als freelance fotograaf voor onder meer dagblad Sp!ts, The Body Shop en The Fair Wear Foundation. Via fotomarketing-bureau Photonic werkte hij voor bedrijven als ABN Amro, Shell en Rabobank.
Eric legt zich vooral toe op het fotograferen van landschappen en portretten. Hij verwondert zich over Nederland en de Nederlander, verbaast zich over structuur, grenzen en regels. Met een scherp oog voor detail legt hij de Nederlander vast, in zijn hang naar individualiteit – die bijna steeds uitmondt in uniformiteit.
Eric woonde in dertig jaar tijd op vijfentwintig verschillende adressen in Nederland, Duitsland en Engeland. Dat maakt dat hij zich altijd toeschouwer voelt, altijd met een afstandelijke blik kijkt naar zijn omgeving, nooit onderdeel is van een gemeenschap.
Zijn werk kenmerkt zich door een zekere verstilling, door melancholie en door eenzaamheid. Met, heel soms, een knipoog.
Eric Martin woont momenteel in Apeldoorn.