De Groene Man, Bulk Tracks en Bedhelm

De Groene Man, Bulk Tracks en Bedhelm

Datum
30 mrt t/m 27 apr 2019
Soort
Expo

Door: Johan Kuipers

In het werk van multidisciplinair kunstenaar Johan Kuipers staat zijn vervreemdende beleving van de werkelijkheid centraal. Door zijn levendige fantasie te combineren met zijn snelle manier van werken ontstaan er vaak absurdistische, associatieve kunstwerken in vele disciplines. In ACEC Ondergronds toont Kuipers videowerken uit 2018 en 2019, waarin zijn drie belangrijkste thema’s aan bod komen, namelijk De Groene Man, Bulk Tracks en Bedhelm.

De Groene Man
De video ‘Onder de huid van De Groene Man’ gaat over het ontstaansproces van het gelijknamige schilderij. Het is een (zelf)portret van een fictief wezen, genaamd De Groene Man, waar Kuipers sinds 2000 mee samenwerkt. De muziek onder de video is tijdens de opnames gemaakt, door op het moment van filmen gebruik te maken van een orgel, een piano en zang.

Bulk Tracks
Bulk Tracks zijn korte videoproducties, waarbij Kuipers gevraagd én ongevraagd aandacht genereert voor mensen, instellingen en bedrijven. De oorspronkelijke content van bijvoorbeeld een bedrijf (zoals een Facebook-post, een website of informatie over een evenement) wordt door Kuipers gerecycled tot een nieuw product. Dit product is een video, waarbij geluid/muziek misschien nog wel belangrijker is dan het beeld. De video wordt teruggeplaatst op internet met als doel op een andere manier aandacht te creëren voor de oorspronkelijke boodschap.

Bedhelm
De video ‘Voorbij de horizon’ heeft zes muziektracks als basis die Kuipers onder de naam Bedhelm heeft gemaakt. Later heeft hij er zes zeer associatieve video’s bij gemaakt. Deze muziekvideo’s hebben als overkoepelend thema Homo Futurus, de toekomstige mens. Door zijn eigen fantasie als uitgangspunt te nemen, koestert Kuipers de gedachte dat zijn werk nooit kan en zal worden vervangen door een robot… misschien tegen beter weten in.

Kijk op Spotify voor de nieuwste release van Bedhelm. De EP ‘Pop Op’ is daar te vinden!

Voor meer informatie:
www.kuiperscreaties.nl
www.facebook.com/kuiperscreaties
www.facebook.com/bulktracks
www.facebook.com/bedhelm