Dag van de Architectuur 2024

Dag van de Architectuur 2024

Datum
14 juni 2024
Tijd
20:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Events

In het kader van de Dag van de Architectuur 2024 organiseren Architectuurcentrum Rondeel in Deventer en Architectuurcentrum Bouwhuis in Apeldoorn een Masterclass Biobased Bouwen door architecten Daan Josee en Annelot Wartna van architectenbureau Maas Kristinsson.

Wat is biobased bouwen? De term verwijst naar het construeren van gebouwen en infrastructuur met behulp van natuurlijke hernieuwbare bronnen. Materialen zoals hout, hennep, stro, bamboe en myceleum worden ingezet om structuren te creëren die niet alleen duurzaam zijn, maar ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving. De bouwmethode streeft naar een minimale ecologische voetafdruk, door CO2-emissies te reduceren en een circulaire economie te bevorderen.

Tijdens de masterclass in ACEC zullen de ontwerp-uitdagingen bij het bouwen met biobased bouwmaterialen centraal staan. Die opgave wordt geplaatst in de context van de productie van natuurlijke grondstoffen, de verwerking tot bouwmaterialen en de toepassing in gebouwen. Ook de teruggave aan de natuur komt voorbij, zodat er een echte kringloop tot stand komt. In de masterclass laten Josee en Wartna aan de hand van casestudies zien dat biobased meer kan zijn dan een bouwmaterialentransitie, waarbij in het bijzonder een belangrijke rol is weggelegd voor de architectuur.

Over Daan Josee en Annelot Wartna

Daan Josee is directeur-senior architect bij Maas Kristinsson Architecten. De combinatie van duurzaamheid/innovatie en architectuur is zijn handelsmerk. Het thema staat nu enorm in de belangstelling, maar Kristinsson Architecten was één van de pioniers op dat gebied. Jarenlange ervaring op dit terrein heeft geleid tot een doordachte filosofie en een doorwrochte aanpak.

Annelot Wartna is nu zes jaar werkzaam als architect bij Maas Kristinsson Architecten. Ze heeft gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en de ENSA Paris-La Vilette. Ze heeft zich bekwaamd in de villabouw in het hogere segment, tegenwoordig ontwikkelt ze zich in het maatschappelijk vastgoed en zet ze zich in voor het breder implementeren van het biobased bouwen.

Als u aanwezig wilt zijn bij de masterclass tijdens de Dag van de Architectuur 2024, kunt u zich aanmelden via info@architectuurcentrumbouwhuis.nl. Als u vragen heeft aan de sprekers, geef die dan door door te mailen naar info@rondeeldeventer.nl.