Concert van de György Ligeti Academie

Datum
30 januari 2011
Tijd
16:00 - 17:00
Soort
Events

Het NJO en orkest de ereprijs verwelkomen de György Ligeti Academie in Apeldoorn.

De Amsterdamse György Ligeti Academie rust op drie pijlers: kennisoverdracht, workshops met belangrijke figuren uit de hedendaagse muziekpraktijk en natuurlijk het omzetten van de verworven kennis in concerten. De academie is toegankelijk voor masterstudenten van alle Nederlandse conservatoria.

De György Ligeti Academie is vernoemd naar de in 2006 overleden Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti. Vele jaren werkten dirigent Reinbert de Leeuw, het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble —die nu gezamenlijk Asko|Schönberg vormen— intensief met hem samen. In toenemende mate voelden de musici de behoefte om de kennis die zij hadden opgedaan over uitvoering van zijn muziek op een nieuwe generatie musici over te dragen. Samen met de conservatoria van Amsterdam en Den Haag ontstond het plan om de György Ligeti Academie op te richten.

Het werk van de vele componisten met wie het Asko|Schönberg ensemble een intensieve band onderhoudt, vormt de basis van de György Ligeti Academie. Hoe moet je hun stukken spelen? Wat bedoelt een componist met een bepaalde notatie? Wat ging er om in zijn hoofd toen hij een bepaalde passage noteerde? De musici van Asko|Schönberg weten het en delen die kennis met de studenten van de György Ligeti Academie. Daarnaast geven componisten, dirigenten en solisten die te gast zijn bij Asko|Schönberg workshops aan de studenten. Dit seizoen zijn onder anderen Reinbert de Leeuw, Klaas de Vries en Stefan Asbury te gast.

Deze middag staan werken van Oliver Knussen, Jonathan Harvey, Morton Feldman en Julian Anderson op het programma.