Buitenmuseum 75 jaar bevrijding

Buitenmuseum 75 jaar bevrijding

Datum
1 jul t/m 25 okt 2020
Soort
Events

De viering van 75 jaar vrijheid en de bevrijding van Apeldoorn zou in april van start gaan met een erfgoedfestival en een buitententoonstelling. De planning werd vanwege corona gewijzigd, maar het Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid is vanaf 1 juli geopend! Op 50 locaties in de binnenstad is de bevrijding van Apeldoorn in beeld gebracht met foto’s uit CODA Archief. Het Buitenmuseum is een initiatief van ACEC, CODA, GIGANT, ondernemers en Centrummanagement Apeldoorn.

Het was op 17 april van dit jaar precies 75 jaar geleden dat Apeldoorn door de Canadezen bevrijd werd. Met tanks kwamen ze over de Deventerbrug, op weg naar het centrum alwaar ze feestelijk en uitgelaten onthaald werden. In de tentoonstelling Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid ontdekken inwoners en bezoekers de bijzondere verhalen die verbonden zijn aan de bevrijding van Apeldoorn.

De locaties van het Buitenmuseum zijn verzameld op een routeflyer. Deze flyer en een set ansichtkaarten zullen, zolang de voorraad strekt, binnenkort gratis verkrijgbaar zijn bij de deelnemende locaties in de binnenstad. Ook is de routeflyer te vinden op de website van erfgoedfestival Apeldoorn 1900. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 25 oktober.

Het Buitenmuseum sluit aan op de Canadian Walk audiotourapp die op 7 juni gelanceerd is. Deze audiotour leidt langs 26 maple leaf tegeltjes die telkens verbonden zijn aan een persoonlijk verhaal en zo een stuk Apeldoornse geschiedenis belichten. De tour neemt je mee naar Canada, de stranden van Normandiƫ en Apeldoorn in de Bevrijdingsdagen.

Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid maakt deel uit van een erfgoedfestival en volgt de tentoonstellingen 100 Jaar Hoofdstraat (2018) en Werk & Ambacht (2019) op.