Bouwhuiscafé: Dikkie Scipio over vernieuwing Paleis Het Loo

Bouwhuiscafé: Dikkie Scipio over vernieuwing Paleis Het Loo

Datum
10 oktober 2023
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Lezing

Bouwhuiscafé organiseert op dinsdag 10 oktober in ACEC een lezing over de vernieuwing van Paleis Het Loo.

Op 22 april opende Paleis Het Loo opnieuw de deuren na een bijzondere verbouwing van vijf jaar, met o.a. een uitbreiding van ruim 5000 m2 onder het voorplein van het paleis. Met dit ambitieuze project is er ruimte bijgekomen voor vaste en tijdelijke tentoonstellingen en nieuwe bezoekersfaciliteiten.

De uitbreiding is ontworpen door Dikkie Scipio van KAAN Architecten. Het ontwerp voor de eigentijdse uitbreiding is geïnspireerd op de plattegrond en symmetrie van het paleis. De grand foyer van Paleis Het Loo verbindt de moderne uitbreiding en het historische paleis.

Evenement        Bouwhuiscafé: Dikkie Scipio over vernieuwing Paleis Het Loo
Datum & tijd     dinsdag 10 oktober 2023 om 20.00u (inloop vanaf 19.30u)
Locatie              ACEC Café, Roggestraat 44, 7311CD Apeldoorn

Toegang is gratis. In verband met beperkte capaciteit is aanmelding verplicht, dit kan door een e-mail te sturen naar info@architectuurcentrumbouwhuis.nl.

NB: Dit event zou oorspronkelijk plaatsvinden op 13 juni 2023, maar is wegens omstandigheden verplaatst naar 10 oktober aanstaande.

De nieuwe Grand Foyer van Paleis Het Loo door Dikkie Scipio van KAAN Architecten (foto: Paleis Het Loo)
De nieuwe Grand Foyer van Paleis Het Loo door KAAN Architecten

Over de lezing

Hoe is het oude Paleis Het loo van een opengestelde koninklijke residentie getransformeerd tot een volwaardig museum? De via een prijsvraag uitverkoren architect Dikkie Scipio van KAAN Architecten stelde zich de vraag hoe de 5000 m2 uitbreiding onderdeel kon worden van het bestaande paleis. Zoals in het barokke landschapsontwerp de centrale as zelf leeggelaten is en de ruimtes eromheen juist ingevuld zijn, zo heeft zij ook de Grand Foyer in de ondergrondse uitbreiding leeggelaten en de tentoonstellingszalen aan weerszijden hiervan gepositioneerd.

De architect zal uitleggen hoe het gelukt is daglicht naar de ondergrondse Grand Foyer te brengen. Door het glas in de bodem van de fontein erboven, valt het zonlicht door het water en tovert schaduwen van watergolfjes op de muren. Als je naar boven kijkt, zie je door het glazen plafond de contouren van het oude paleis. De overweldigende witte Spaanse natuursteen in de kelder lijkt een verwijzing naar de marmeren beelden in de tuin en de notenhouten deuren van de tentoonstellingszalen zijn voorzien van een motief dat gelezen kan worden als een verwijzing naar het landschap buiten. Vijf jaar duurde de verbouwing en alles was lastig, aldus Dikkie Scipio. Hoe de obstakels overwonnen zijn, kunt u van haarzelf horen.

Architectuurcentrum Bouwhuis

Architectuurcentrum Bouwhuis is het informatiecentrum voor het gebouwde naoorlogse erfgoed. Bouwhuis richt zich op architectuur en stedenbouw in Apeldoorn en omgeving en probeert een zo groot mogelijk publiek te bereiken om het draagvlak voor architectuur te verbreden.