Borrowed Spaces – In Situ: Jan Theun van Rees

Borrowed Spaces – In Situ: Jan Theun van Rees

Datum
10 sep t/m 29 okt 2022
Locatie
ACEC Ondergronds
Soort
Expo

Jan Theun van Rees is dit kalenderjaar alweer de zesde deelnemer aan residency-project Borrowed Spaces, een initiatief van kunstenaar Ronald de Ceuster. Onder de noemer ‘in situ’ (ter plekke) maakte elke kunstenaar een maand lang werk op locatie in Murganheira, Portugal. In ACEC Ondergronds delen zij hun ervaring aldaar, in de ruimte die exact dezelfde afmetingen heeft als het Portugese schuurtje: Borrowed Spaces – In Situ: Jan Theun van Rees.

Jan Theun van Rees

Fotograaf Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs, met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

Sinds enkele jaren verdeelt hij zijn aandacht tussen het fotograferen van ruimtes op locatie en het vastleggen van grote ruimtelijke constructies die hij speciaal hiervoor in de studio bouwt. Deze constructies vinden hun oorsprong in herinneringen aan eerder bezochte ruimtes. Van Rees: ”Ik bouw ‘intuitief’, dus zonder vooropgezet plan. Daarnaast word ik niet gehinderd door enige bouwkundige kennis of vaardigheden. Het heeft dus geen zin om iets vooraf te bedenken.”

Borrowed Spaces – In Situ

Tijdens het residency project in Portugal raakte Van Rees geboeid door een archetypisch, ‘nutteloos’ huisje. Het staat achterop het terrein en is niet groter dan 2,5 bij 3 meter.

“Ik doe een poging om het uitzicht van het gebouwtje te laten aansluiten bij het fictieve landschap in mijn hoofd. Het raam vul ik met samengebalde stukken patroon papier. Het licht dringt op verschillende plaatsen door het papier heen, andere delen blijven donker. Als ik het opgevulde raam fotografeer, ontwaar ik een vreemd landschap met een turbulente compositie. Alles is in beweging. De vele lagen patroonpapier zorgen voor een rijk geschakeerde tonaliteit. De grillige vormen stellen niets voor, maar je kunt er van alles in zien…” schrijft Van Rees in zijn Borrowed Spaces-blog.

Borrowed Spaces – In Situ: Jan Theun van Rees is tussen 10 september en 29 oktober elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12.00u en 17.00u geopend voor bezoek. De opening van ACEC Ondergronds, gezamenlijk met de andere exposities in ACEC Café en Salon, zal plaatsvinden op zaterdag 10 september vanaf 16.00u. Je vindt ACEC aan de Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn.