Blouse door Ernie Bossmann

Borrowed Spaces – In Situ: Ernie Bossmann

Datum
26 feb t/m 27 mrt 2022
Locatie
ACEC Ondergronds
Soort
Expo

Borrowed Spaces

In het kader van zijn initiatief Borrowed Spaces organiseerde De Ceuster in 2021 een residency-project in Murganheira, Portugal. Hier maakten zes kunstenaars onder de noemer ‘in situ’ (ter plekke) ieder een maand lang werk op locatie. De acht tentoonstellingen in ACEC Ondergronds zijn een echo van dit project. Na Gerard Koek is het nu de beurt aan Ernie Bossmann.

Ernie Bossmann

Ernie Bossmann is naast beeldend kunstenaar o.a. tentoonstellingsmaker, biograaf en illustrator. Ze gebruikt in kunst en schrijven dezelfde methode, vooral een kwestie van knippen en plakken. Een enkele keer hoeft ze alleen te rangschikken, vaak komt er meer bij kijken. Beeld en tekst lopen door elkaar.

Ontkomt niet door Ernie Bossmann
Ontkomt niet
Houtskool op pad door Ernie Bossmann
Houtskool op pad

Echolocatie

“Ze noemt het huisje met uitgeknipte krantenkop Bonsai bunker; los van de buitenwereld in de luwte. 

Een bunker kom je niet zomaar binnen, blijkt ter plekke. Bossmann heeft een geweldige tijd en worstelt met het werk. Scharrelt langs de randen. Leest in Pessoa’s Boek der Rusteloosheid. Probeert het met plaatselijk blauw, met houtskool op pad. Hangt favorieten achter het raam. Twijfelt. Telt de kraaien. Gaat tussendoor zwemmen. Heeft meer tijd nodig dan er is. 

De lichtinval te mooi op groezelig grijs. Het wordt 400c. Wind slaat onder elk knipsel. Vleermuizen blijven hardnekkig rondhangen. Pas achteraf blijken het uitgangspunten, ophangsystemen voor beeld.

Bossmann toont bij ACEC Ondergronds readymades e.a. werk op papier. Tussen collage en gedicht in ontstaat een beeld van verkenningsgedrag. Van buitenstaanders en laatvliegers. Hier waaien knipsels niet weg.”

Batcave door Ernie Bossmann
Batcave

Opening

De feestelijke opening van de expositie Borrowed Spaces – In Situ: Ernie Bossmann in ACEC Ondergronds vindt plaats op zaterdag 26 februari vanaf 16.00u. Aansluitend op de opening is het mogelijk om in ACEC te dineren (stoofpottenbuffet, ook vegetarische opties). De kosten van het buffet bedragen €13,50 p.p. Aanmelden voor het diner kan tot uiterlijk donderdag 24 februari 12.00u door te mailen naar inge@acecgebouw.nl. Vol is vol! Alle informatie over de gezamenlijke opening van Borrowed Spaces en Showcase IV vindt u hier.