Berliner Box, Ekkehard Stoevesand, Birgit Stigter, Mark Geerligs en Wouter Bloemendal

Berliner Box, Ekkehard Stoevesand, Birgit Stigter, Mark Geerligs en Wouter Bloemendal

Datum
20 sep t/m 20 okt 2012
Tijd
16:00 - 18:00
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

Berlijn, het centrum van Europa voor kunst en politiek. De grote diversiteit in vorm en functie toont zich al eeuwen lang in deze dynamische stad. Opdeling, hereniging, afgescheiden en herenigd, verbindingen, verval en bloei; Alles laat zijn sporen na en maakt de blauwdruk van de stad en zijn volk. De vormentaal van deze blauwdruk wordt ook in de kunst weerspiegeld.
De Berlijnse kunstenaar Ekkehard Stoevesand maakt door zijn werk verbindingen naar buiten, wereldwijd. Birgit Stigter en Mark Geerligs onderzochten de vormentaal van Berlijn in de lijnen, het organische en het omhullende, met de interne verbindingen als rode draad.

Ekkehard Stoevesand, geb. 1946 in het naoorlogse en verwoeste Berlijn, werkt met een onstuitbaar temperament en een zekere bezetenheid. Hij laat zich niet inkaderen en laveert tussen de uiterste polen van compromissen. Hij abstraheert in zijn schilderijen datgene wat hij beleeft en ziet, maar houdt ook een scherp oog voor objectiviteit. Expressie en kleur hebben bij Ekkehard diepte en veroveren hiermee al diegenen die naar het werk kijken. Ekkehard Stoevesand laat zijn tekeningen vertegenwoordigen en gebaren een sterke emotionele en artistieke stijl. Het is in Berlijn waar Ekkehard als beeldhouwer studeert aan de Hochschule der Künste Berlin (1968). Vanaf 1975 volgt hij de schildersopleiding aan de Kunstakademie in Hannover. Sinds 1978 leeft Ekkehard als autonoom kunstenaar in Berlijn. Zijn werk als professor, talrijke exposities en deelnames aan kunstmanifestaties maakten zijn werk in heel Europa, de Verenigde staten en China bekend.

Afbeelding werk: Ekkehard Stoevesand

Birgit Stigter, geb. 1968, genoot haar opleiding in Den Haag, Utrecht en Brussel. In haar werk wordt ze geïnspireerd door mensen als Marcus Lüpertz van wie zij heeft geleerd om materialen en technieken met elkaar te combineren. Met verf, lak en etsnaalden bewerkt ze haar foto’s. Birgit Stigter exposeerde haar bewerkte foto’s voor het eerst in Keulen en heeft daarna steeds verder haar techniek verfijnd. Als onderwerp van haar foto’s binnen dit project koos zij voor plekken waar mensen samenkomen die zich onderscheiden van anderen door een plek te bewonen met een geheel eigen karakter. Waar politiek een zodanige belangrijke rol inneemt dat het wereldwijd als strateeg kan meebeslissen.

Mark Geerligs, geb. 1973, is ontwerper en grafisch vormgever. Na de studie Commerciële Vormgeving in Nijmegen volgen en verkenningen en specialisaties op het gebied van fotografie, grafiek, interieur, productdesign en webdesign. Het werk voor Berliner Box kenmerkt hij als Visual Sampling: het verbinden, vervormen en samensmelten van beeldfragmenten tot nieuwe structuren.