Aut of the box

Aut of the box

Datum
2 t/m 27 sep 2015
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

Laat je zien en laat zien wat je ziet!
De Zonnehoek, christelijke school voor speciaal en voorgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met een beperking, werkt al een aantal jaren samen met het fotografen collectief in de gemeente Apeldoorn. Veel leerlingen van De Zonnehoek hebben naast een verstandelijke beperking ook een stoornis in het autistisch spectrum(ASS). Een van de kenmerken van ASS is het detail-waarnemen.
Deze expositie laat u zien wat zij waarnemen. Opvallende zaken waar u zomaar aan voorbij zou lopen, mooie vormen, bijzondere kleurschakeringen, (be)spiegelingen.
Een kijkje in onze wereld door hun ogen.

De groep leerlingen wordt één op één begeleid door een fotograaf (amateur of professional). Na afloop van elke bijeenkomst worden de gemaakte foto’s geselecteerd, eerst door de fotograaf op kwaliteit en daarna samen met de leerling op inhoud en techniek. “Wat wilde je vastleggen en had je dat ook anders kunnen doen?” Een leerervaring voor leerling en fotograaf.
De gesprekken daarover zouden al een boek kunnen vullen!
Niet de vraag: “Waarom heb je deze foto gemaakt?”, maar ”Wat is er zo bijzonder dat je dit hebt gefografeerd?” “Wat heb je gezien?” Antwoord op deze vragen geeft ons een kijkje in hun wereld.
Een expositie als deze is uniek. “Aut of the box” brengt de wereld terug tot kleine proporties zoals mensen met ASS die zien en ervaren. Met oog voor het detail als onderdeel van een groot geheel. Zij hebben de ruimte gekregen out of the box foto’s te maken van hun wereld.
Wij hopen dat u na het zien van deze expositie even enthousiast bent als wij .

Chris de Winter
Directeur De Zonnehoek