Apeldoorn Fotostad

Apeldoorn Fotostad

Datum
27 aug t/m 25 sep 2016
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

In 2016 wordt alweer voor de derde keer een grote foto-expositie in het centrum van Apeldoorn gehouden,  georganiseerd door Stichting Apeldoorn Fotostad.

De opening van de grote foto-expositie vindt plaats op zaterdag 27 augustus om 17.00 uur in ACEC. Dit zal zijn tijdens het evenement Cultuurkwartier Open.

Meer dan 30 fotografen zijn bij Apeldoorn Fotostad betrokken, als fotograaf en als (mede-) organisator.

De organisatie bestaat uit projectgroepen van telkens 2 of 3 fotografen die gezamenlijk werken binnen het centrale thema “Apeldoorn 365”.

Alle foto’s die te zien zijn, zijn dan ook foto’s in het jaar van mei 2015 – mei 2016 gemaakt in Apeldoorn en de directe omgeving.

In ACEC zijn drie exposities te zien: De toegangswegen van Apeldoorn, De dorpen van Apeldoorn in vier seizoenen én Evenementen met mens en dier. De drie exposities hebben gemeen, dat ze aanwijsbare plekken in de gemeente Apeldoorn als thema hebben en ook nog eens door de seizoenen heen lopen. Apeldoorn in 365 dagen.

De toegangswegen van Apeldoorn

Johan Staal en Henk Verbeek hebben gedurende het afgelopen jaar de toegangswegen van Apeldoorn gefotografeerd. “Gaandeweg dit jaar bleek dat er een groot beroep werd gedaan op onze fotografische creativiteit. De 38 toegangswegen hebben allemaal een eigen karakter en geven een visie op de toegang van de stad. Gedurende het jaar hebben we de borden “Apeldoorn” in diverse hoedanigheden met en zonder toevoegingen gefotografeerd. Wat wij vooral bijzonder  interessant om te ervaren vonden, is dat we Apeldoorn binnenkomen via de verschillende wijken waaruit de stad bestaat.”  Een bijzondere situatie tref je in Ugchelen aan. “Het viel ons op dat we tijdens onze verschillende rondes op de toegangswegen dubbele borden tegenkwamen. De bovenste blauw met Apeldoorn, de onderste wit  met Ugchelen”.  Uit alle verzamelde foto’s is een selectie gemaakt, die een beeld geeft van de toegangswegen gedurende het jaar rond.

AFS-expo1

Dertien Apeldoornse dorpen in vier seizoenen

Apeldoorn is een dorp met veel dorpen er omheen, die allemaal tot de Gemeente Apeldoorn behoren. In een fotoproject als Apeldoorn 365 moeten die dorpen ook een rol krijgen, meenden de twee fotografen, Heleen Snijder – van Dooren en Pierre Pinkse, die dit project hebben aangepakt. Maar om welke dorpen gaat het dan? En daar kwam het Klein Apeldoorns dorpenkookboek van Petra Kuijlaars en Gerrit van Oosterom om de hoek kijken als uitgangspunt. Dat ‘kookboek’ laat zien uit welke ingrediënten de dorpse sfeer is opgebouwd en hoe je daar zelf een bijdrage aan kunt leveren. De dorpen die in het kookboek worden beschreven zijn: Hoog Soeren, Oosterhuizen, Veldhuizen, Loenen, Zilven, Radio Kootwijk, Uddel, Beemte, Lieren, Klarenbeek, Beekbergen, Hoenderloo en Wenum. Allemaal prachtige plekken, waar de natuur en soms ook specifieke gebouwen een rol spelen. In elk seizoen heel mooi. De lente werd het startpunt en in elk dorp werd een plek uitgekozen zo mogelijk met uitzicht op een gebouw, maar vooral op de natuur, want die zou in de loop der seizoenen aan verandering onderhevig zijn. Via de GPS werd de locatie nauwkeurig vastgelegd en in de zomer, herfst en winter gingen Heleen en Pierre terug om een nieuwe foto te maken. Helaas was de winter grotendeels verstoken van sneeuw, zodat maar op een enkele foto dat echte winterse landschap te zien is. Dertien dorpen met elk hun serie van vier seizoenen is het resultaat.

AFS-expo-3

Evenementen met mens en dier.

Iedereen heeft wel iets met dieren. Of juist niet! Leuk, noodzakelijk, eng of grappig. Mensen en dieren zie je samen op straat, dieren worden gehouden als hobby of zijn voor een beroep van groot belang. Grote dieren, kleine dieren, grote mensen en kleine mensen. Mensen en dieren die elkaar de rust geven of die met een uiterste inspanning een topprestatie willen leveren. De menners met hun kampioenspaarden, de boswachter te midden van het wild, de eigenaar van het liefste huisdier van Apeldoorn, het jongetje dat een klein knaagdier koestert. Door goed te kijken is er heel veel te zien. Als je er maar (camera)oog voor hebt.

Aart van Egteren en Peter Cornelisz zijn gedurende een jaar op zoek gegaan naar al dit soort situaties, die veelal te vinden waren in de talloze evenementen die in en rond Apeldoorn georganiseerd worden met  dieren. Het leverde krachtige en ontroerende beelden op.

AFS-expo2

Naast ACEC, zullen er ook foto’s te zien zijn in CODA, CODA bibliotheek, Art café SamSam, Mansion 24, Koffiehuis Schenkers, de Passarel, galerie H10A, galerie Zaay! Markant en Gigant.