AARDLEK – try out DE STAAT – Louis Andriessen/Janco Verduin

Datum
15 december 2013
Tijd
16:00 - 17:00
Soort
Events


De Staat’ (1972-76) voor vier vrouwelijke stemmen en ensemble de ereprijs op teksten uit Plato’s ‘Politeia’ Een iconisch werk in de geschiedenis van gecomponeerde muziek in Nederland en het begin van de bloeiende ensemble jaren. Kan dat met de ereprijs en 4 zangeressen? Dat gaan we dit najaar uitzoeken en Janco Verduin, componist en leerling van Louis Andriessen is de reisleider.

‘De Staat’ van Louis Andriessen geldt terecht als een van Nederlands beste composities van de afgelopen vijftig jaar en is sinds de première in 1976 diverse malen uitgevoerd. Er is inmiddels sprake van een uitvoeringstraditie. In de allereerste vertolkingen hoort men de musici nog zwoegen en weten zij het gevecht met de noten om te zetten in heftige dramatiek. In 1976 hoorden we vooral Andriessens worsteling met de onverstaanbaar gemaakte tekst van Plato, die stelt dat sommige muziek slecht of goed is voor mens en samenleving. In de nieuwste uitvoering is ‘De Staat’, met de door Andriessen goedgekeurde her-instrumentatie door Janco Verduijn nog meer dan dertig jaar geleden, een onverholen lofzang op primaire energie zonder beschaafde remming, een lofzang ook op het ‘bloed, zweet en tranen’ dat het doel waarnaar wij streven dichterbij lijkt te brengen en op de macht van rituele gebaren en tijdloze waarheden, waarbij de harmonie van oude kerkmuziek hand in hand gaat met de klank van de bigband. Andriessen behandelt een tijdloze vraag met een tijdloze compositie. De musici spelen ernaar: dit is met succes de goden verzoeken.

Janco Verduin (Tilburg,  1972) studeerde Industrieel Produkt Ontwerpen, Muziektechnologie en werkte als software ontwikkelaar. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Louis Andriessen, Martijn Padding, Gilius van Bergeijk en Richard Ayres. Hij studeerde orkestratie bij Diderik Wagenaar en contrapunt bij Cornelis de Bondt en Patrick van Deurzen. Verduin behaalde zijn Master in 2009 met een onderzoek naar groepsgedrag en textuur contrapunt. In 2004 won fysica voor dichters voor bariton en piano de VSB Poëzie Prijs voor beginnende componisten. Zijn concert voor orkest Temps Brisé werd gespeeld door het Holland Symfonia tijdens de Gaudeamus Musicweek 2009 en won zowel de aanmoedigingsprijs als de publieksprijs. Eerder dat jaar won zijn pianokwintet am Rande de eerste prijs in de compositiewedstrijd van het Zenith Festival. In opdracht van het Koninklijk Conservatorium schreef Verduin in 2007 het stuk to evoke Certain Things by means of ritualistic behaviour and circumstances.  Op verzoek van de ereprijs bewerkte Janco de muziek van ‘De Staat’ voor orkest de ereprijs (met goedkeuring van Louis Andriessen).

Andriessen