Aardlek, Jaap Berends

Datum
20 januari 2013
Tijd
16:00 - 17:00
Soort
Events

Het eerste Aardlek concert van 2013, zondag 20 januari aanstaande heeft Jaap Berends als gast. Jaap Berends, gitarist, speelt werk van zijn nieuwe CD ‘Nacht Noch Nebel’

Just listening now. Really nice…great soundtrack qualities. Needs sending to directors, like David Lynch and The Coen Brothers. Track 3 playing as I write. It reminds me (emotionally speaking) a little of something I once heard on an album by Daniel Lanois (‘Belladonna’ I think). Much moodier and more introspective than Shortcuts. Certainly not as melodically immediate as Shortcuts, but has a lovely, earthy and deep resounding quality, that will endure and reward, given more listening. The sound of a man who knows how to make a guitar talk. The sound only a man of certain age and experience, in life and music, could possibly

create. Robert Johnson for Rolling Stone Magazine


Op vakantie in Scheveningen kreeg ik de vraag van een muziektherapeut of ik een oude jazz gitaar uit 1966 kon repareren.
Het bleek een zeldzame archtop Levin in uitzonderlijk mooie staat. De gitaar was eigendom van een dementerende meneer die zichzelf niet meer zo goed kon horen spelen omdat het element kapot was. Na de reparatie probeerde ik de gitaar en die klonk prachtig! Ik nam een aantal stukjes op en brandde die op een cd voor de eigenaar van de gitaar. Die was er erg van onder de indruk! Terwijl ik in het park wandelde kwamik een monument tegen waar de tekst: ‘Zij zijn daar waar nacht noch nevel is’ op stond.

De gedachte kwam op dat zowel die demente meneer als mijn heel jonge dochtertje daar ook waren, soms heel helder aanwezig soms ergens zwevenD in hun eigen gedachtes of waar dan ook…. Ondertussen had ik 6 stukken opgenomen en kwam de gedachte langzaam op dat ik misschien wel een cd aan het opnemen was. Nadat een aantal mensen de stukken hadden gehoord kwam de beslissing om er echt een cd van te maken!

Alleen had ik wel een deadline de gitaar moest terug aan het einde van de vakantie!

HET RESULTAAT IS EEN ODE AAN DE VERWONDERING VOOR DE MENS.  DE NIEUWE MENS DIE KOMT EN DE OUDERE MENS DIE SOMS LANGZAAM DE WERELD VERLAAT. ZIJ ZIJN DAAR WAAR NACHT NOCH NEVEL IS.  JAAP BERENDS MAAKTE OPNAMEN IN EEN HUISJE IN SCHEVENINGEN OP EEN OUDE LEVIN 325  JAZZ-GITAAR (1966). DE STUKKEN ZIJN SFEERIMPRESSIES ERGENS TUSSEN COMPOSITIE EN IMPROVISATIE.

De toegang is gratis