Aardlek: Blood on the Floor van Turnage door de ereprijs

Datum
16 december 2012
Tijd
16:00 - 17:00
Soort
Events

Spectaculair orkestwerk ‘Blood on the Floor’ van Turnage in ApeldoorN

‘Blood on the Floor’ van Marc-Anthony Turnage (1960) is zonder twijfel één van de meest spectaculaire orkestwerken van deze tijd. Het fenomenale stuk ontleent zijn titel aan een schilderij van Francis Bacon, maar is in feite een emotionele respons op de dood van Turnages broer door een overdosis heroïne. Deze tragedie heeft hij op verschillende momenten verwerkt in de compositie waar hij op dat moment mee aan het werk was.

In het tweede deel ‘Junior addict’ is een tere saxofoon melodie te horen die Turnage schreef direct nadat hij het bericht over zijn broer had ontvangen. In het zesde deel ‘Elegy for Andy’ hoor je de melodie die ook tijdens de begrafenis gespeeld werd.

Turnage (1960) is componist die zich laat inspireren door beeldende kunst en poëzie maar vooral ook door de wereld om hem heen. Zijn composities zijn vaak een opvallende fusie van elementen uit de klassieke jazz- en rockwereld. Uitermate geschikt binnen het repertoire van de ereprijs dus.
Studenten van het conservatorium van Birmingham hebben onder begeleiding van Turnage een nieuwe versie geschreven van dit werk, speciaal voor de ereprijs. De solisten in deze uitvoering zijn Michiel van Dijk (saxofoon) – Henk van Rossum (gitaar) – André Groen (drums).