A Royal Forest | The Green Diamond

A Royal Forest | The Green Diamond

Datum
25 feb t/m 26 mrt 2023
Locatie
ACEC Salon
Soort
Expo

Lichtinstallatie ACEC | Royal Light Festival Apeldoorn (15 – 19 maart 2023)
Dirk Schlebusch, 2023

Dirk Schlebusch tovert met het Royal Light Festival de ACEC Salon om tot A Royal Forest | The Green Diamond. De eerste editie van dit festival staat in het teken van de grande heropening van Paleis Het Loo. A Royal Forest | The Green Diamond opende in ACEC op zaterdag 25 februari 2023 om 16.00u.

Paleis Het Loo

Paleis het Loo werd voor het eerst benoemd in 1439. Het op het Germaans terug te voeren woord ‘loo’ betekent ‘open plek in het bos’. Het onontgonnen bos van weleer transformeerde met de komst van het koningshuis met de jaren tot het huidige kroondomein. De kleine open plek in het bos en de royale geschiedenis die volgde, vormen een intrigerende contrast.

Het bos wordt in Schlebuschs lichtkunstwereld verbeeld als groene diamant. Voor het leven op aarde zijn de bossen immers van onschatbare waarde. De menshoge diamant uit deze waarde en toont tegelijk de koninklijke inmenging in het bos. Een deinend groen licht schijnt door de veelkleurige facetten van de diamant, wat het door wolk- en bladerdek altijd veranderende licht in het bos weergeeft. Zoals het bos ontelbare kleuren groen telt, zo zal de veelkleurige schittering een rijke schakering aan het groene licht geven.

In de Salon staan twee goud glinsterende bomen. De randen van de open plek worden gevormd door lichtgevende buizen. Deze weerspiegelen als grassen, stammen, lichtstralen en doorzichten en vormen tegelijk keurig symmetrische, koninklijke patronen.

Foto: Sven Scholten

Hoe ziet een chique en kostbaar koninklijk lichtbos er eigenlijk uit? A Royal Forest | The Green Diamond geeft een eigentijds antwoord op deze vraag.

Royal Light Festival

Van woensdag 15 t/m zondag 19 maart vormt Apeldoorn hét decor voor de eerste editie van het Royal Light Festival. De route van drie kilometer voert langs bijzondere lichtkunstwerken, vanaf Paleis Het Loo naar de Apeldoornse binnenstad. Daarnaast zijn er diverse events in en rond de stad, waaronder de expositie A Royal Forest | The Green Diamond. Het thema van het Royal Light Festival is dit jaar ‘koninklijk’. Zowel het Royal Light Festival als de expositie in ACEC zijn gratis toegankelijk.

Het festival is een initiatief van Apeldoorn Partners, in nauwe samenwerking met Paleis Het Loo, Theater Orpheus, CODA, GIGANT en ACEC en komt mede tot stand door gemeente Apeldoorn. Productiebureau Out Of The Rat Race (OOTRR) produceert het festival.

Foto’s: Sven Scholten