50 Jaar Later: Eindexamengroep KABK 1970

50 Jaar Later: Eindexamengroep KABK 1970

Datum
15 jan t/m 20 feb 2022
Locatie
ACEC Café
Soort
Expo

Eindexamengroep KABK 1970, 50 jaar later laat ons kennismaken met de lichting studenten die in 1970 eindexamen deed op de afdeling ’tekenen & schilderen’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hoe verging het de eindexamenstudenten toen en hoe staan ze er nu voor?

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag 1965-1970

1968 stond in het teken van verandering voor de opleiding aan KABK Den Haag. De academie werd van een traditionele opleiding, waar het schilderen van stillevens en koppen centraal stond, omgevormd tot een modern instituut. Er moest ‘monumentaal’ gewerkt gaan worden en dat beviel lang niet iedereen. Verschillende leerlingen vertrokken daarom naar andere, meer traditionele academies.

Deze eindexamens vonden in 2020 precies 50 jaar geleden plaats. Kunstenaar en toenmalig eindexamenstudent Ferry Staverman grijpt die gelegenheid aan om de groep creatieven uit te nodigen in ACEC. De initiatiefnemer woont en werkt als kunstenaar zelf ook in Apeldoorn. 50 Jaar Later toont oude eindexamenwerken, actuele projecten en als toegift enkele aquarellen van de eindexamendocent van de groep, Joost van Roojen.

Exposanten

Als kind raakte Achille al geboeid door het landschap rond Gent. Later leerde hij het werk kennen van de kunstenaars rond de Latemse school, wat een onuitwisbare indruk op hem en zijn werk zou achterlaten. De prenten en schilderijen van Achille verraden een scherpe observatie van de natuur en een intense liefde voor het vakmanschap.

Donald Duk maakt kunst die bovenal dienstbaar is. Kunst die, geïntegreerd in architectuur, landschap en situatie, is waar de omgeving naar verlangt. Tegenwoordig schrijft hij vanuit eenzelfde dienstbaarheid; teksten moeten leesbaar, leerzaam en onderhoudend zijn. Mariëtta van den Bos schildert.

Donald Duk
Mariëtta van den Bos
Petra de Jong

De helaas in 2008 overleden Bé Massie maakte volgend op de academietijd voornamelijke donkere, fictieve landschappen in aquarel. Haar latere schilderijen werden luchtiger en realistischer, maar ook persoonlijker. Beweging, ruimte en transparantie zijn essentiële elementen in het werk van Petra de Jong. De titels van haar schilderijen refereren aan landschappen en laten haar verbondenheid met de natuur zien.

Wiesje Schaafsma is van huis uit schilderes, maar houdt zich naast het schilderen ook intensief bezig met vilten, boetseren en het ontwerpen van hoeden en schoenen. Bij het schilderen ligt het accent op naaktstudies en paarden; bij het boetseren op portretten en modellen. De wol van eigen schapen verft zij zelf en tovert ze om tot grote viltschilderijen, sjaals, sieraden en hoeden.

Ferry Staverman

De ruimtelijke objecten van Ferry Staverman zijn meestal van karton. Ze springen uit de grond omhoog, aarzelen niet om ruimte in te nemen. In deze tentoonstelling laat Staverman ook werk zien dat hij maakte met de lasersnijder in het Fablab Apeldoorn, waar hij kon experimenteren en nieuwe vormen realiseerde.

Het was docent Joost van Roojen (overleden in 2014) die deze groep studenten begeleidde naar de eindexamens. In de expositie 50 Jaar Later zijn enkele van zijn aquarellen opgenomen.