20 maart drie wereldpremières in ACEC Apeldoorn

Datum
20 maart 2011
Tijd
15:30 - 17:00
Soort
Events

Zondagmiddag 20 maart drie wereldpremières in ACEC Apeldoorn.

De jonge musici van de Amsterdamse György Ligeti Academie spelen zondagmiddag 20 maart drie speciaal voor hen geschreven stukken. Drie wereldpremières van componisten Hui-Tak Cheung, Thrainn Hjalmarsson en Chad Langford.

Dit gratis toegankelijke concert is het laatste in een serie van drie concerten in het Apeldoornse ACEC gebouw. Het NJO en orkest de ereprijs (beide gevestigd in het ACEC gebouw) vinden het belangrijk om verwante organisaties uit te nodigen en daarmee een nieuw geluid in Apeldoorn te laten horen.

De Amsterdamse György Ligeti Academie rust op drie pijlers: kennisoverdracht, workshops met belangrijke figuren uit de hedendaagse muziekpraktijk en natuurlijk het omzetten van de verworven kennis in concerten. De academie is toegankelijk voor masterstudenten van alle Nederlandse conservatoria.

De György Ligeti Academie is vernoemd naar de in 2006 overleden Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti. Vele jaren werkten dirigent Reinbert de Leeuw, het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble – die nu gezamenlijk Asko|Schönberg vormen – intensief met hem samen. In toenemende mate voelden de musici de behoefte om de kennis die zij hadden opgedaan over de uitvoering van zijn muziek op een nieuwe generatie musici over te dragen. Samen met de conservatoria van Amsterdam en Den Haag ontstond het plan om de György Ligeti Academie op te richten.

Het programma:

Helmut Lachenmann – Sakura Variationen

Hui-Tak Cheung – The Mist Inside

Thrainn Hjalmarsson – Five Monochromes

Chad Langford – Safety in Numbers

Zondag 20 maart / 16.00 uur

ACEC Apeldoorn, derde verdieping (toegang gratis)

Inleiding: Marieke Schut, artistiek projectleider Ligeti Academie /

15:30 uur (benedenverdieping ACEC-gebouw)