In de kinderboekenweek maand hebben we expositie van 2 kinderboeken illustratoren. Jenny Bakker uit Apeldoorn en Doesjka Bramlage. Zij hebben gezamenlijk de tentoonstelling van hun werk gemaakt.
Jenny Bakker
Jenny was als kind al gek op lezen en tekenen en ze was dan ook dolblij met de winkel van haar ouders; een boekwinkel.
De boeken uit de winkel werden vaak stiekem door haar gelezen en weer teruggezet.
Rond haar 8e maakte ze al nieuwe covertekeningen en plakte die over de bestaande, omdat ze ze niet mooi genoeg vond.
Gelukkig heeft ze er nog één terug kunnen vinden; Jenny en haar pony.
Het was dan ook een logische stap om na de Havo naar de kunstacademie te gaan en daar de richting illustratieve vormgeving te kiezen.
Toch koos ze na haar diploma te hebben behaald voor een functie als grafisch ontwerper. De veiligheid van een vast inkomen was de belangrijkste drijfveer.
Maar na een aantal jaren begon het toch te kriebelen; ze ging steeds vaker illustraties gebruiken binnen grafische opdrachten. Na verloop van tijd besloot ze definitief het roer om te gooien en te kiezen voor het illustratievak.
En met succes. De eerste contacten werden gelegd met uitgeverij Van Goor in 2003 en al snel maakte ze haar eerste boek ‘Bang voor meester Tark?!’ geschreven door Sanne de Bakker. Dit boek werd bekroond met de Hotze de Roos prijs.
Die eerste jaren waren een zoektocht naar eigen stijl. Pas sinds 2009 heeft ze het gevoel dat er iets extra’s is gebeurt waardoor ze kan spreken van een eigen handschrift.
Door acrylverf te gaan mixen met het gebruik van kleurpotloden is er een verfijning, vanzelfsprekendheid en soepelheid gekomen.
Dat neemt niet weg dat het zoeken is gestopt. Ze heeft nu – nadat ze meer dan 30 boeken heeft geïllustreerd – het gevoel dat het pas echt begint.
” Mijn focus ligt op sfeer. Werelden scheppen waarvan die sfeer iets ongrijpbaars, ontroerends of iets magisch oproept.
De mooiste uitdagingen liggen soms daar waar je een afbeelding moet maken van een naar onderwerp.
Bijvoorbeeld bij de cover van het prentenboek; Zo rood als Kiki (Clavis, 2010). Er staat een meisje op die zich brandt aan heet water. Om daar dan een sfeervolle plaat van te maken. Geweldig als dat lukt,” aldus de illustratrice.
Net zoals bij de kinderboekenweek van vorig jaar, is ze dit jaar weer gevraagd door een uitgeverij om een boek te illustreren speciaal in het thema van dit jaar; helden. Faiza is mijn held!, geschreven door Netty van Kaathoven is een 8+ boek en verschijnt in september/oktober 2011. www.jennybakker.nl
Doesjka Bramlage
Doesjka tekent en verzamelt al sinds haar vroege jeugd ‘beesjes’.
Ze kreeg ze, vond ze (papa móest de zee in om die eenogige hond te redden),
pikte ze (buurmeisje zorgde echt niet goed voor die zielige beer) of maakt ze zelf. (Slor!)
Zoveel beesten in huis is wat veel, dus sommigen zitten in een doos in de kelder. (Het deksel een stukje open, anders stikken ze.)
Maar nog steeds kan ze het niet laten er nieuwe bij te kopen. Vooral als ze een beetje zielig zijn of een beetje mislukt.
Door een van haar favoriete ‘beesjes’ : ‘Bibib’, maakte Doesjka in 2002 haar eerste kinderboek.
Daarna volgden vanzelf andere boeken, waaronder bv. ‘Slor!’ (Zirkoon 2003), ‘Ik ben Kaat!’ (Gottmer 2005), ‘Wiek!’ en ‘Moffel en Piertje’ (Lemniscaat 2009 / 2010).
Doesjka werkt met pen, inkt en verf maar vaak ook digitaal; het liefst in een combinatie van technieken.
‘Al tekenend, knippend, plakkend en computerend ontstaat het beeld. Schetsen doe ik alleen voor de grove compositie.
Ik vind niks vervelender dan een heel boek schetsen en het dan nog moeten uitwerken. De spontaniteit is er voor mij dan af.
En het leuke van illustreren is juist dat het steeds een feestje blijft. Elke keer maak je iets wat er nog niet was. Dat is een soort kadootje aan jezelf.’
Haar nieuwste boek ‘Moffel en Piertje durven alles’, geschreven door Lieneke Dijkzeul, komt uit in oktober bij Lemniscaat.