Expositie Graphic Surgery // Uitgever: Stickit

Expositie Graphic Surgery // Uitgever: Stickit

Datum
27 feb t/m 27 mrt 2016
Soort
Expo

Graphic Surgery, bestaande uit Erris Huigens en Gysbert Zijlstra, kreeg van ACEC de uitnodiging om een solo presentatie te geven in de grote ruimte van het ACEC gebouw. Zij zullen daar grote muurschilderingen creëren en autonoom werk tonen. Dit zullen abstracte werken zijn in de vorm van gelaagde assemblages en grote werken op papier.

Stickit is een kleine, onafhankelijke uitgeverij, die zich richt op uitgaven van en voor creatieven met een achtergrond in de street art. In de loop der jaren heeft stickit tal van monografieën uitgebracht van internationale kunstenaars. Speciaal voor ACEC heeft Stickit een aantal van hen uitgenodigd en onthullen ze een nieuwe uitgaven: Aris – Layered Silhouettes

Graphic Surgery en Stickit hebben in 2010 een publicatie uitgebracht en delen zo hun achtergrond en interesse in ‘street art’, kunst in openbare ruimte.

————————————————————————————————————

GRAPHIC SURGERY
De afgelopen jaren hebben de werken van Graphic Surgery de grenzen verkend van verschillende technieken en genres binnen hun kenmerkende stijl. Het kunstenaarsduo beweegt zich vrij tussen schilderijen, murals en installaties, terwijl ze hun systematische esthetiek behouden van diagonale lijnen, geometrische vlakken en een overwegend zwart-wit kleurenschema.

┬®Blindeyefactory_Altrove_Graphic Surgery_4000 (2) (Small)

————————————————————————————————————

STICKIT
Begin 2000 begon Stickit met het promoten van de toen opkomende street art-beweging. De Stickit-website had een snel groeiende database met foto’s waarop alle creaties binnen deze beweging waren vastgelegd. Die werken liepen uiteen van stencil-, poster- en stickerkunst tot muurschilderingen en schilderijen. Creaties door onbekende lokale kunstenaars, maar ook door inmiddels beroemde kunstenaars als Banksy en Shepard Fairey (Obey). Onderdeel van de website was een forum waarop kunstenaars of andere geïnteresseerden elkaar konden treffen. Voor velen was dit destijds een ontluikende scene, een beweging zonder regels of grenzen. Iedereen kon mee doen om zijn creativiteit te uiten.

Tegenwoordig biedt Stickit nog altijd een podium voor street art. “We nodigen hedendaagse kunstenaars uit om een publicatie samen te stellen met hun werk. Kunstenaars uit uiteenlopende disciplines, maar allen met een voorkeur voor werken in de openbare ruimte. We laten de kunstenaars volledig vrij, wat resulteert in een verassende publicatie.”

————————————————————————————————————

Aris
Toscane, Italië. Aris begon zijn carrière begin jaren 90 met het schilderen van letters op muren en treinen. Al snel evolueerde zijn stijl naar abstracte figuren. Een transformatie van letters naar vloeibare vormen. Wanneer men beter kijkt naar deze vormen, welke nog maar net van de ondergrond zijn te onderscheiden, ontdekt men silhouetten, menselijke figuren, planten en dieren. Composities met een uitgesproken vorm maar die tegelijkertijd totale rust uitstralen. Een stilte die een chaotisch universum definieert. Zoals schilderingen aan de zijkant van oud Grieks aardewerk, bestaat Aris zijn werk grotendeels aan de zijkanten van goederentreinen: etherische wezens welke bewegen over de spoorlijnen van Europa. Voor het eerst zal Aris zijn werk in Nederland vertonen.

Aris_02 (Medium)

Merijn Hos
Merijn Hos is een kunstenaar en illustrator uit Utrecht. Hij verdeelt zijn tijd tussen het werken als commercieel illustrator en eigen projecten. Zijn werk varieert van illustraties in potlood of acryl, tot muurschilderingen van soms enorme afmetingen. Momenteel werkt Merijn aan een reeks schilderijen met als thema bloemen en planten welke te zien zal zijn in de mini galerie. In ACEC zal Merijn deze serie doorzetten in een muurschildering.

Merijn_Hos_01 (Small)

Johan Moorman
De ruimtelijke werelden van Johan Moorman doen denken aan retro computer games, het werk van de graficus Escher, of illustraties uit oude Lego catalogi. Zijn grafiek en muurschilderingen zijn altijd overgoten met een Anti-Design saus, maar tegelijkertijd stijlvol in kleurkeuze, lijnvoering en vormtaal. Johan Moorman (1979) laat zich in zijn autonome werk inspireren door retro-futuristische beelden, architectuur, muziek en technologische ontwikkelingen.

JohanMoorman_01