OKW-Café: Het Apeldoornsche Bosch

OKW-Café: Het Apeldoornsche Bosch

Datum
6 november 2024
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Lezing

De Vereniging OKW (Onderwijs, Kunst en Wetenschap) organiseert op woensdag 6 november a.s. weer een OKW-Café in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur. In het OKW-Café vertelt Theo de Corte over de joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch.

Het Apeldoornsche Bosch was een joods psychiatrisch ziekenhuis, dat van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat te Apeldoorn. In 1943 ontruimde de Duitse bezetter het Apeldoornsche Bosch. De ontruiming kan gezien worden als één van de grootste gerichte oorlogsmisdaden gepleegd in Nederland door de Duitse bezetter in de periode 1940-1945. Zover bekend op basis van nog lopend onderzoek zijn hierbij ruim 1400 mensen om het leven gebracht. Hun herinnering en de lessen die wij kunnen trekken uit deze geschiedenis voor het heden staan centraal in het sinds 2020 geopende Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch.

Theo de Corte, secretaris van de Stichting die verantwoordelijk is voor het beheer en de activiteiten in het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, vertelt in het OKW-Café van 6 november over het leven in de inrichting en de ontruiming in 1943.

Voortgangsfoto van de nieuwbouw bij het bestaande pand van het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch (foto: Rob Voss)

OKW-Café met Theo de Corte: Het Apeldoornsche Bosch

Datum        woensdag 6 november 2024
Aanvang    20.00u
 (inloop v.a. 19.30u)
Locatie       Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn
Toegang gratis (consumpties voor eigen rekening)

Het OKW-Café

De Vereniging OKW (Onderwijs, Kunst en Wetenschap) organiseert in Apeldoorn activiteiten op het gebied van onderwijs, kunst en wetenschap. Leden en niet-leden ontmoeten elkaar hier in kleiner en groter verband en gaan met elkaar in gesprek en in discussie.

Onder de noemer OKW-Café organiseert de Vereniging activiteiten als discussieavonden, workshops, boekbesprekingen, presentaties en lezingen. De thema’s lopen uiteen van filosofie, muziek en poëzie tot natuur en geschiedenis. De Vereniging organiseert het OKW-Café ca. 8 maal per jaar. De bijeenkomsten vinden altijd plaats in het ACEC Café op de 1e woensdag van de maand.

Het OKW-Café is niet alleen bedoeld om te luisteren, maar ook om elkaar te ontmoeten en met elkaar van gedachten te wisselen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer weten over OKW en de activiteiten van de Vereniging? Kijk in dat geval op de website van OKW Apeldoorn.