Lying in a Bed of Surrounding Matter

Lying in a Bed of Surrounding Matter

Datum
19 okt t/m 24 nov 2024
Locatie
ACEC Ondergronds
Soort
Expo

Van 19 oktober t/m 24 november 2024 in ACEC Ondergronds: ‘Lying in a Bed of Surrounding Matter’ van Noa Zuidervaart. Met zijn tentoonstelling bevraagt de kunstenaar de manier waarop regels en structuren onze werkelijkheid weerspiegelen en stimuleert hij alternatieve vormen van kennis en denken. ‘Lying in a Bed of Surrounding Matter’ opent tegelijkertijd met expositie ‘Close to Earth‘ op zondag 20 oktober om 14.00u.

In ‘Lying in a Bed of Surrounding Matter’ speelt kunstenaar Noa Zuidervaart met de conventies van logica. Hij vraagt zich af: welke regels en structuren weerspiegelen de werkelijkheid? En hoe gaan we om met aspecten die buiten deze classificaties vallen, zoals het irrationele, onvoorspelbare en spirituele?

De tentoonstelling van Zuidervaart in ACEC Ondergronds bestaat uit een serie schematische tekeningen, geïnspireerd door alchemistische diagrammen. In de vroegmoderne tijd werd het universum op dergelijke diagrammen afgebeeld als een geordend systeem, waarbij de mens centraal stond binnen een rangorde van levensvormen. Door deze historische modellen en hun symboliek opnieuw te interpreteren, trekt Zuidervaart deze hiërarchie in twijfel. Hij creëert een alternatieve ordening van de dingen die samenhangend lijkt, maar tegelijkertijd verwarrend, paradoxaal en tegenstrijdig is.

Met zijn tentoonstelling bevraagt Zuidervaart onze opvatting van rationaliteit en tracht hij alternatieve vormen van kennis en denken te stimuleren. Het ontcijferen van betekenis in zijn cryptische verhalen met gelaagde scenario’s vraagt om actieve deelname van de kijker. Deze benadering daagt ons uit om de grenzen van ons begrip te verkennen en te accepteren dat niet alles systematisch gecategoriseerd of verklaard kan worden.

Over Noa Zuidervaart

Noa Zuidervaart (1999) onderzoekt het complexe netwerk van verstrengelingen binnen onze realiteit, geïnspireerd door oude wereldbeelden en hedendaagse inzichten rondom ecologie en het milieu. Hij maakt gebruik van verschillende mediums – waaronder tekeningen, sculpturen, tekst en gevonden voorwerpen – doorgaans samengebracht in installaties. Hiervoor put hij uit uiteenlopende bronnen, variërend van mythologische motieven en animisme tot protowetenschap en comics.