Het Kantinegesprek: een avond vol inspiratie en ontmoeting met de gezelligste collega’s uit het groene vakgebied en eenieder die houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp. Tijdens deze avond krijgen vijf sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. De onderwerpen zijn zeer divers, maar presenteren altijd een andere manier van kijken naar buitenruimte!
Op woensdag 9 maart aanstaande vindt het eerste Kantinegesprek van 2022 plaats. Gelukkig kunnen we weer samenkomen om elkaar te ontmoeten en hopelijk bijzonder geïnspireerd terug naar huis te keren. We hebben een prachtig programma voor jullie in petto met kunst, boeken en ontwerp, alles – zoals jullie dat van ons gewend zijn – met een link naar groen, landschap en tuinen.
Sprekers
Gabrielle Kroese is afgestudeerd in Beeldende Kunst aan Academie Minerva, Groningen. Als kunstenaar maakt ze schilderijen, tekeningen en tijdschriften. Zij komt tijdens het Kantinegesprek van 9 maart vertellen over haar meest recente werk, wat diezelfde maand ook te zien zal zijn tijdens Showcase IV: de jaarlijkse tentoonstelling in ACEC rondom de thema’s kunst, groen en landschap.
We leven in een snelle beeldcultuur, maar waarom blijven sommige beelden ons bij en andere niet? Gabrielle is gefascineerd door het selectieve geheugen van onze manier van kijken. Wat bepaalt je blik? Waarom zie je dat ene beeld? Weet je nog, die specifieke afbeelding? Hoe ziet iemand anders die foto? En is het te beïnvloeden? “In mijn werk onderzoek ik de combinatie van figuratieve afbeeldingen met abstracte kleurvlakken. Ik ben geïnteresseerd in hoe deze elkaar versterken, beïnvloeden en misschien irriteren,” aldus Kroese. “Door het beeld te verstoren wil ik het kijken vertragen om het te intensiveren. Een ‘slow-watching’, zou je kunnen zeggen.”
Marcel van Ool is kunsthistoricus en sinds 1998 verbonden aan Staatsbosbeheer. Voor deze organisatie publiceerde hij over de landschappen van Van Ruisdael, Van Gogh en Mondriaan. Hij schreef kritisch over de ruimtelijke ordening in Nederland, onderzocht de geschiedenis van het buitenleven en bracht de 120-jarige historie van Staatsbosbeheer in beeld.
Recent schreef Van Ool een essay getiteld ‘Het innige landschap’, over de Plek en haar betekenis. De Aarde redden? Het is de hoogste tijd. Maar de Aarde is nogal veel. De meeste mensen hebben buiten, in de natuur, niet eens meer een Plek waar ze zich bijzonder mee verbonden voelen. Steeds minder kinderen komen in de natuur en iedereen brengt meer tijd door achter hun schermen. Als we ons contact met de Aarde willen herstellen, dan gaat dat via de Plek, beoogt Van Ool.
De Plek is een bijzondere plaats in de natuur: het is jóúw plaats. Zeker, wat natuur is en of de mens daartoe behoort, daar kun je het lang over hebben. Wel is zeker dat er op de Plek sprake is van een wildere natuur dan in de tuin. De Plek is waar je naar terugkeert, een plaats waar je eventueel alleen kunt zijn en waar respect voor de niet-menselijke natuur vanzelfsprekend is. Wie geluk heeft, kent zo’n Plek een leven lang. Anderen kunnen haar nog ontdekken. Tijdens het Kantinegesprek zal Marcel een column voordragen waarin meer licht zal worden geworpen op de Plek…
Maayke de Ridder studeerde oorspronkelijk modevormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem en Minerva in Groningen, gevolgd door een studie grafische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Na als mode- en interieurstyliste en fotoredacteur voor veel verschillende Nederlandse tijdschriften te hebben gewerkt, is ze fotografie gaan studeren. Deze veelzijdige achtergrond geeft haar ‘een ander oog’ op haar werk als fotograaf.
In 2021 schreef De Ridder samen met de bekende tuin- en planten-auteur Noel Kingsbury een boek getiteld ‘Van landschap naar tuin: Nederland als inspiratiebron voor het maken van tuinen’. Hierin worden de Nederlandse landschapssoorten in categorieën verdeeld, waar vervolgens een ontwerper aan gekoppeld wordt die van kenmerkende eigenschappen van dat betreffende landschap een eigen verhaal of zelfs signatuur heeft gemaakt. De foto’s van Maayke spelen een onmisbare rol in het boek bij het illustreren en verduidelijken van de teksten van Kingsbury.
Tijdens het Kantinegesprek komt Maayke vertellen over haar fotografie en de totstandkoming van het boek ‘Van landschap naar tuin’.
Emiel Versluis en Margo van Beem van Vis-à-Vis Ontwerpers hebben voor de tweede keer voor Vakvereniging Wilde Weelde meegewerkt aan het ontwerp van een fantastische Floriadetuin, die inmiddels voor een groot deel opgebouwd is.
Binnen het thema Growing Green Cities presenteert de Floriade dit jaar oplossingen die nodig zijn om steden groener, gezonder en leuker te maken. Zowel Emiel en Vis-à-Vis Ontwerpers als Wilde Weelde blinken uit in het bedenken en maken van duurzame tuinen. Deze tuin op de Floriade, die de groene stad verbeeldt, zoomt in op de natuur en hoe zij werkt. De leden van de vereniging bouwen de tuin samen op. Hopelijk wordt deze, net als tijdens de Floriade van 2012 in Venlo, ook dit jaar weer met een gouden medaille beloond.
Dat alles is door Vis-à-Vis Ontwerpers, in samenwerking met een ontwerpteam waar niet alleen zij, maar ook Ivo de Vries en Huub Zoontjes en natuurlijk het Floriade-projectteam van Wilde Weelde deel van uitmaken, op een geweldige creatieve manier vormgegeven. Emiel zal ons tijdens het Kantinegesprek meenemen in de ins en outs van het ontwerpproces.
De Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt (1981) startte in 2020 met het borduurproject 100.000 bomen en een bos van draad vanuit haar zorgen om het klimaat. Zich realiserend dat zij in haar eentje weinig kan betekenen, zette ze haar gevoel van machteloosheid om in een groots kunstproject. Ze wil niet alleen mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken, maar hen ook deelgenoot laten zijn van het maakproces: “Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien, zijn mijn projecten een vorm van craftivism: actievoeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog.”
Een jaar lang borduurde Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers op verschillende locaties aan dit bos. Iedere steek vertegenwoordigt een verhaal: dit is letterlijk te zien in de geschreven boomwortels. Het bos is geborduurd op een doek van 30 meter breed en opgehangen in een spiraalvorm. Extra bijzonder zijn de zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer, die in het kunstwerk verwerkt worden. Daarnaast is het bos gemaakt van vergankelijk materiaal. Dit met een bijzondere reden: aan het eind van haar rondreizende leven zal het doek namelijk gaan zorgen voor nieuw leven. Maar daarover vertelt Sara tijdens het Kantinegesprek graag meer!
Programma 9 maart 2022
18.00u Diner (kosten €17,50 p.p., vooraf aanmelden verplicht)
19.30u Aanvang programma
23.00u Verwacht einde (onder voorbehoud)
Locatie: ACEC Café (Roggestraat 44, 7311CD Apeldoorn)
Toegang: gratis (consumpties voor eigen rekening
Aanmelden voor het Kantinegesprek is noodzakelijk. Stuurt u hiervoor een mail naar kantinegesprek@ontwerpinstituut.nl, waarin u gelijk aangeeft of u voorafgaand aan het Kantinegesprek ook mee-eet met het buffet. De kosten hiervoor bedragen €17,50 p.p.
Het Kantinegesprek
Het Kantinegesprek: een laagdrempelige en kosteloze avond vol inspiratie en ontmoeting met de gezelligste collega’s uit het groene vakgebied en aanverwante disciplines, evenals eenieder die houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp. Tijdens deze avond krijgen vijf sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. We proberen daartoe een zo veelzijdig mogelijk programma samen te stellen met nieuwe invalshoeken, oude bekenden, nog te ontdekken kennis en bevlogen entertainment. Daaromheen hopen we natuurlijk dat er veel ervaring, inspiratie, gezelligheid en uitwisseling ontstaat!