EREPRIJS NOSTALGIA
Van Vaderlief tot Hab ich Ade gesagt….
Naast een aantal levensliederen – van onder andere Ramses Shaffy en Vader Abraham – worden een aantal recentere composities ten gehore gebracht. Op zondag 14 april speelt het Apeldoornse orkest de ereprijs dit programma in eigen huis – op de 3e verdieping van het ACEC-gebouw in de Apeldoornse binnenstad. Het concert is vrij toegankelijk.
Het lied dat de armoe en het leed bezingt van hardwerkende, ploeterende zeelieden die moeders en hun slierten kleine kinderen met huilende ogen moesten achterlaten. De smartlap als cultuur voor de lagere sociale klasse, synoniem met “het huilende zigeunerinnetje”, terwijl Tosca toch eigenlijk ook een soort grote smartlap is! Ook Gustav Mahler (Zwei blaue Augen) liet zich inspireren door volksmuziek van lokale bandjes, vaak Roma. Muzikanten van Franui MusicBanda hebben Mahler’s versie omgetoverd in een bijna smartlap, welke wordt overgoten met een ereprijs-saus.
In 2018 ging Extravagante Consonanten van de Nederlandse componist Guus Janssen in première. Dit stuk bestaat uit parafrases van het stuk ‘Consonanze Stravaganti’ van Giovanni de Macque, gecomponeerd rond 1600. Dit komt voort uit Janssens jarenlange fascinatie voor deze muziek. NO 51 (Resting Songs) is een nieuw werk van Richard Ayres. Deze korte cyclus gaat over sterven, weggaan of iemand verliezen: eigenlijk een requiem op zakformaat. De teksten zijn gebaseerd op Giacomo Leopardi, Robert Walser en.. een afgeluisterd gesprek.
Programma
‘t Is stil in Amsterdam – Ramses Shaffy
Telkens weer – Ruud Bos
Diep in mijn hart – Jaap Valkhof
Laat me alleen – Gerrit den Braber
Zwei blaue Augen – Gustav Mahler
Wenn mein Schätz Hochzeit macht… – Gustav Mahler
Extravagante Consonanten – Guus Janssen
NO 51 (Resting Songs) – Richard Ayres
Uitvoering: orkest de ereprijs o.l.v. Wim Boerman
Zang: Vera Westera & Sterre Konijn
Zo 14 april |16.00 uur | ACEC-gebouw (3e verdieping), Apeldoorn – Vrije entree
Duur: 70 min.
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Frank van der Wal Fonds.
Dit concert is onderdeel van de AARDLEK-serie.
orkest de ereprijs
Hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland: orkest de ereprijs. Het orkest werkt samen met vele partners en is gericht op interdisciplinariteit, educatie, talentontwikkeling en vernieuwing. Ook buiten Gelderland, nationaal en internationaal, heeft orkest de ereprijs met deze insteek een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de ‘jonge gecomponeerde muziek’ veroverd. Daarmee bereikt de ereprijs een breed en divers publiek: jong en oud, liefhebbers en professionals, niet-kenners en ingewijden.
In november 2018 ontving artistiek leider Wim Boerman de Theo Bruins Prijs vanwege zijn inzet voor talentontwikkeling en muziekeducatie met orkest de ereprijs. De Theo Bruins Prijs is een prijs van de Gemeente Den Haag op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting, bestemd voor een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het Nederlandse muziekleven.