‘Chansons zijn de beste momentopnames van een tijdperk, ze vormen een onvervangbaar werkinstrument voor een historicus.’
JEAN-JACQUES GOLDMAN
Het Franse chanson staat met twee voeten in het leven. Met de linkervoet stevig verankerd in de kleine geschiedenis, die van u en mij. Gilbert Bécaud die zich na een amoureuze ontgoocheling afvraagt ‘Et maintenant, que vais-je faire?’ Christophe die wegdroomt bij de schoonheid van de tandartsassistente en haar voornaam Aline smachtend aan de mensheid schenkt. Jacques Brel die bij het graf van zijn makker Jojo een aangrijpend nummer over vriendschap zingt. Edith Piaf die de roes van verliefde zielen kristalliseert tot La vie en rose. Françoise Hardy die de eenzaamheid van talloze naar liefde snakkende jongeren vereeuwigt in Tous les garçons et les filles de mon age.
Met de rechtervoet staat het chanson in de grote geschiedenis, die van krijgsheren en revoluties. De Marseillaise ontstaat tijdens een woelige nacht in 1792, stuwt het revolutionaire Frankrijk naar een roemruchte overwinning en inspireert Serge Gainsbourg twee eeuwen later tot Le temps des cerises, een verscheurende snik uit de bloedige opstand van de Commune in 1871. Jacques Brel en Charles Aznavour schrijven met Bruxelles en La Bohème de soundtrack van de belle époque. Charles Trenet bezingt in Route Nationale 7 de opkomst van autovakanties in de jaren vijftig. Léo Ferré en Serge Gainsbourg registreren met het broeierige C’est extra en het niet minder wufte Je t’aime… moi non plus de omwentelingen van de seksuele revolutie. (Chanson Illustrée: Bart van Loo-2011)
Op 14 juli (!) eindigt de 15 etappe van de 100ste Tour de France op de Mont Ventoux!
DJ Kees draait Franse chansons, dus u bepaalt!
Françoise Hardy