HET STATIONS PLEIN

De Veluwe  midden in de stad

Apeldoorn was voor 1874 een plaats van weinig betekenis. Dat veranderde toen het station kwam.

De treinverbinding stond aan de wieg van Apeldoorns groei, maar kon daarna weinig liefde terug verwachten.

Tot 1999

Op het Stationsplein komen dagelijks veel verkeersstromen samen. Treinen, bussen, fietsers. Voor de ontwikkeling van het nieuwe plein moest aan hen allen gedacht worden.

De ontwerpers van het plein wilden dat het plein als spil binnen alle verkeersstromen fungeerde.

tijd rek blok

Landschapsarchitect Lodewijk Baljon gaf het plein vorm en wilde niet alleen verkeer, maar ook het karakter van Apeldoorn op het plein samenbrengen.

"Interessant was ook om niet alleen naar het verleden te kijken, maar ook naar de toekomst. Dat ook het vernieuwende van Apeldoorn tot uitdrukking komt."

Lodewijk Baljon

Als thema stonden 'reizen' en de Veluwe centraal. De grove dennen, zandkleurige ondergrond, het glooiende karakter van het plein – het doet er allemaal aan denken.

En ook aan kunst is gedacht...

"We wilden de lange wand in ons ontwerp een bijzonder aspect meegeven. Zo hebben we het idee ontwikkeld voor een glaswand met verlichting. Dit heeft geleid tot Reizend Zand van Giny Vos – kleurrijk, dynamisch, abstract en concreet."

Lodewijk Baljon

REIZEND ZAND

Door Giny Vos

"Het idee kwam van de burgermeester, een cadeau aan het Koninklijk bruidspaar. Ook hier zijn er verwijzingen naar de context. Reizen is afscheid nemen – de zoen. En vanuit één kant is het een obelisk, precies De Naald."

Lodewijk Baljon

DE KUS

Door Jeroen Henneman

Tijd rek blok

De bouw kende de nodige uitdagingen. Het weg-krijgen van regenwater in de tunnel of, wat je hier ziet, het in leven houden van bomen met boombunkers.

Een plein dat dagelijks door duizenden mensen wordt gebruikt, gooi je niet zomaar overhoop.  De ontwikkeling duurde van 2005 tot 2009.

Het ontwerp van het Stationsplein won in 2008 zowel de Dutch als de German Design Awards.

Belangrijker nog is dat Apeldoorners positief zijn over 'hun' plein. Een plein waar alles (en iedereen) samenkomt.

Vanaf 2009 is het vernieuwde Stationsplein de Poort tot de Veluwe. Dat spat er toch vanaf?