Wie regelmatig langs het ACECgebouw komt, ziet een industrieel gemeentelijk monument waarin nu veel creatievelingen gevestigd zitten met hun bedrijf. Het pand heeft een lange geschiedenis. In 1952 werd het gebouw dat nu bekend staat als het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur gebouwd als werkplaats en magazijn van Ingenieursbureau Frowijn&Co, voorheen Van Enst en Stokkentreeft, dat voordien was gevestigd in het pand dat nu bekend staat als Röntgen’s eetcafé aan het Caterplein.
De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), ook gevestigd in het ACEC, beheert het archief van dit historische pand en heeft documenten die over de geschiedenis van het gebouw gaan. Zo meldt Hans van de Water, bestuurslid van de SAM, dat ACEC, wat stond voor Ateliers de Constructions Electrique de Charleroi, een groot Belgisch bedrijf was, vergelijkbaar met Siemens en AEG. In 1960 was ACEC qua omzet zelfs net zo groot als Philips. Frowijn&Co verwierf al bij de oprichting in 1921 de alleenvertegenwoordiging van ACEC-producten in Nederland. ACEC maakte, naast alles wat met opwekking en distributie van energie te maken heeft, zoals generatoren, transformatoren, elektromotoren en kabels, ook verlichting en huishoudelijke apparaten, zoals haardrogers, staafmixers en platenspelers.” Een aantal van deze producten zal in de etalage te zien zijn.
In de tachtiger jaren ging het mis met ACEC. Het bedrijf ging ten onder. Uiteindelijk werd het ACEC-gebouw opgekocht door de gemeente Apeldoorn en onder beheer gebracht bij Accres.
Om deze geschiedenis te herdenken hebben wij tegenover de Vue een etalage gemaakt met producten van de ACEC en foto’s uit haar geschiedenis