Tegenlicht Meet Up “Gewoon Gek” (UITGESTELD)

Tegenlicht Meet Up “Gewoon Gek” (UITGESTELD)

Datum
17 maart 2020
Tijd
20:00 - 22:30
Soort
Events

Uitgesteld

Helaas kan de Tegenlicht Meet Up geen doorgang vinden op dinsdag 17 maart. Vanwege het regeringsadvies om grote bijeenkomsten niet door te laten gaan als onderdeel van de maatregelen rondom het coronavirus, is er besloten de Meet Up op een later moment plaats te laten vinden. Via Eventbrite krijgen diegenen die zich al hadden aangemeld hierover nog een mailbericht toegestuurd.

Wij zullen u op deze pagina en via onze nieuwsbrief informeren zodra er een vervangende datum bekend is.

 

Tegenlicht Meet Up “Gewoon Gek”

Psychische diversiteit, normalisering van het abnormale, en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg. Het zijn thema’s uit de eerste aflevering van het informatieve programma VPRO Tegenlicht, uitgezonden op 1 maart op NPO2: “Gewoon Gek”.

Tegenlicht Meetup055 onder leiding van Wilco Westrik organiseert op dinsdag 17 maart weer een Meet Up bij ACEC Apeldoorn. Hier wordt nagepraat over de Tegenlicht-uitzending.

Bij de Meet Up is Mirjam Stender aanwezig als gastspreker namens GGZ-instelling Dimence. Ook zorgondernemer Bram van der Leden zal spreken over zijn zorginitiatef bijBram, een zorgboerderij waar mensen terecht kunnen die in een reguliere GGZ-instelling zijn uitbehandeld. Ook ervaringsdeskundigen en stadsdichter Aad van der Waal zullen acte de présence geven en hun licht laten schijnen op het thema.

“Gewoon Gek”

Bijna 90.000 mensen staan in Nederland op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg, en een miljoen mensen heeft direct of indirect met een psychische aandoening te maken. Er moet iets veranderen, maar hoe? Wat is de grens tussen normaal en abnormaal?

In de Tegenlicht-aflevering passeren nieuwe Nederlandse zorginitiatieven de revue, innovaties van pioniers die vinden dat de geestelijke gezondheidszorg moet veranderen. Er komen zorgontvangers aan het woord, patiënten met ADHD, burn-out, autisme, fobieën, bipolaire stoornis, borderline: zijn ze gek of gewoon?

Hoe gaan wij om met de concepten gek en normaal? Wetenschappers, filosofen en ervaringsdeskundigen laten hierop hun licht schijnen. Mensen die het afwijkende omarmen en de psychische diversiteit van de mens vieren. Sommigen van hen trekken de DSM-classificaties*, die de basis vormen van het huidige stelsel, in twijfel. Wat schieten we op met al die labels? Hoe kan het beter in de toekomst? En is dit een taak die alleen bij de zorgverleners van de GGZ ligt of bij de samenleving als geheel?

Programma

Meetup055 wil u inspireren om hierover van gedachten te wisselen. Vanaf 19:30 uur bent u van harte welkom in het ACEC Café. Het programma vangt om 20:00 uur aan.

Evenement        Tegenlicht Meet Up Apeldoorn: “Gewoon Gek”
Datum & tijd     wordt later bekendgemaakt
Locatie              ACEC Café, Roggestraat 44, 7311CD Apeldoorn
Toegang            gratis